Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest śr wrz 27, 2023 6:40 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

50 lat temu, 19.08.1962 r., dokonano jednego z największych napadów w historii Polski. Z Oddziału NBP w Wołowie skradziono ponad 12 mln złotych.
Z opowieści wiem, że dwaj uczestnicy napadu byli wcześniej mieszkańcami Oleśnicy.
Z racji okrągłej rocznicy, pojawiło się sporo artykułów wspominających to przestępstwo:
http://m.onet.pl/wiadomosci/kronika-policyjna,tbclk

===============================================

Oleśniczanin był jednym z ostatnich Polaków skazanych na karę śmierci, już po wprowadzeniu moratorium na jej wykonywanie.
09.06.1994 r. na KS skazany został Janusz Kulmatycki. Sąd apelacyjny uchylił wyrok ze względu na uchybienia proceduralne. W powtórnym procesie zabójca został skazany na dopiero co wprowadzone do kodeksu dożywocie.

07.03.1993 r. w trakcie kontroli pojazdu policjanci znaleźli przedmioty służące do dokonywania włamań. W trakcie zatrzymywania i przeszukania J. Kulmatycki oddał kilka strzałów do policjantów. St. sierż. Jacek Engel z KRP w Oławie zginął na miejscu, drugi funkcjonariusz został ranny.

J. Kulmatycki dożywocie odsiaduje (Odsiadywał? Wydaje mi się, że czytałem gdzieś o jego śmierci) w ZK w Wołowie.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]