Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest śr paź 04, 2023 1:42 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Dyrektor Forum

Może o takich tunelach opowiadali starzy mieszkańcy Oleśnicy, którzy jako dzieci je penetrowali. Może stąd pojawiła się opinia, że "Oleśnica na nich stoi". Obrazek
Szkoda, że są one zasypywane (?).

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Tuneli podziemnych mamy w mieście dużo. Przejścia o których pisano z więzienia do sądu, z sądu do rynku, na wrocławskiej to jest fakt nie legenda. Pan, który wykonał opinię techniczną murów obronnych może m.in. na ten temat wiele powiedzieć p. Marku...

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

tunel z sadu do rynku ??? nie slyszalem o takim :idea: zreszta watpie aby taki istnial z tego powodu ze na drodze byly mury miejskie , fosa

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Prawdo podobnie istnieje ten tunel

http://olesnica.nienaltowski.net/Sad_wiezienie.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Na planach więzienia i sądu nie ma po nim śladu. Ale tunel mógł być wybudowany już po powstaniu sądu. Wtedy byłby tematem prasy oleśnickiej i istniałyby zdjęcia. Na żadne tego rodzaju informacje nie natrafiłem. Z kolei podobno istnieją jakieś wspomnienia więźnia - Polaka, który opisywał, że prowadzono ich do sądu przez tunel. Inni tego nie powtarzali. Opowiadało mi dwoje mieszkańców, że do tego tunelu wchodziły. Ale w więzieniu jest tunel prowadzący do łaźni (pokazany na planie) i tam mogli wejść. Prawdy się dowiemy, jak będą kopać ulicę w tym miejscu. Tunel taki miałby jakiś niewielki sens ekonomiczny i zmniejszał prawdopodobieństwo ucieczki groźnych więźniów. Natomiast żdnego sensu nie mają tunele: sąd-ratusz, więzienie-plac książąt oleśnickich, kościól Zbawiciela-zamek, Oleśnica-Wrocław oraz w kilku wsiach: pałac - coś tam, o których mówiono mi i pisano. Natomiast miały sens tunele do przetaczania beczek z jednej piwiarni do drugiej. Ale były one krótkie.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

moim skromnym zdanie te opwieści o tunelach to nasze lokalne urban legends :twisted:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: tunele

Witam.Jako dziecko słyszałem o tych tunelach często.Mój dziadek pracował jako palacz w obecnym starostwie,i często opowiadał że jest tam wejście do tunelu który prowadzi do ratusza,zamku, sądu i więzienia.Ja osobiście go nie widziałem,ale myślę że trochę prawdy w tym jest.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]