Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest pn paź 02, 2023 4:02 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Leśne skarby"
Sokole Oko

Tutaj napiszę o moich i kolegi odkryciach ;)

Ja z Dawidem pojechałem do lasu znajdującego się po lewej stronie ulicy prowadzącej na Sokołowice (za Spalicami). Pojechaliśmy tam, ponieważ przypomniało mi się, że jak byłem młodszy to koledzy mi pokazali dwa ceglaste hangary z dwoma wjazdami, ze śladami strzałów na murach. Hangary były zbudowane jeden za drugim w odległości ok. 30-40 metrów. Znajdywaliśmy tam pozostałości po nabojach. Niektóre strzały mogą być z II Wojny Światowej ale nie tylko. po wojnie a nawet chyba do dziś przychodzą tam różne osoby i trenują broń lub własne doświadczenia na tych budowlach. Oto moje zdięcia ;) Nie dało się zrobić ogólnego zdięcia od przodu, od wjazdów, ponieważ rośnie tam dużo drzew.

Obrazek Obrazek

Z tyłu jednego z hangarów nie było drzew i mogłem zrobić zdięcie tyłu:

Obrazek

ślady po strzałach:

Obrazek Obrazek

Dawidowi się przypomniało, że po drugiej stronie w lesie jest schron, więc pojechaliśmy go obejrzeć. Dotarliśmy do niego. schron był przelotowy, miał 2 wejścia z obu stron, jednak że jedno było zamurowane. Na dachu były dwa otwory kwadratowe.W środku były same śmieci.

Obrazek Obrazek

dwa otwory i wnętrze jednego z nich:

Obrazek Obrazek

Dalej znaleźliśmy ogrodzenie z drutem kolczastym a dalej kolejny schron, tylko że podziemny.
Nie dało się zrobić zdięcia ogólnego schronu, ponieważ był za bardzo zarośnięty.Postaram się go opisać:
Podziemny schron to zarośnięta, kwadratowa górka, na której był taki sam otwór jak na poprzednim opisanym schronie tylko, że to może być wejście, ponieważ nie ma nigdzie innego otworu bądź włazu. Z otworu widzieliśmy, że schron jest głęboki( z zewnątrz wygląda podobnie jak obiekt stojący na ul.Kilińskiego tylko, że zamiast rury jest otwór post markoniego z Pon Wrz 21, 2009 1:19 pm) http://olesnica.mojeforum.net/temat-vt1 ... c&start=45 )

Otwór na schronie
Obrazek

Widzieliśmy też wielkie podsypane góry a między nimi pozostałości jakieś budowli. Dalej stała dziwna ambona, która była z drewna a dolna część nóg była betonowa.

Obrazek

W pewnym miejscu rosły drzewa iglaste a między nimi były okopy. w okopach były jakieś betonowe elementy. Nieopodal była wbita mała czerwona flaga czyli prawdopodobnie były tam rozgrywane rundy "Paintballa" ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Paintball )

Obrazek Obrazek

Na końcu wyprawy napotkaliśmy na:

Obrazek Obrazek

...i wróciliśmy do domu ;)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Remigiusz Szczuraszek pisze:
dwa ceglaste hangary z dwoma wjazdami, ze śladami strzałów na murach.

Obrazek

Tak m.in. działały te kulochwyty (nie hangary) na strzelnicach samolotowych. Na zdjęciu trening tylnego strzelca Ju-88.
Obrazek

Widzieliśmy też wielkie podsypane góry a między nimi pozostałości jakieś budowli. Dalej stała dziwna ambona, która była z drewna a dolna część nóg była betonowa.

Ta budowla, to był tzw. bomboskład. Ambona to wieżyczka strażnicza tego budynku, w którym przechowywano wszelkiej maści wybuchowe "zabawki". Stał jeszcze 2, 3 lata temu. Całość otoczona była drutem kolczastym (na zdjęciu to ten zaznaczony prostokąt), stały lampy.
Obrazek

Nieopodal była wbita mała czerwona flaga czyli prawdopodobnie były tam rozgrywane rundy "Paintballa"

Na pewno "strzelają się" tam fani Air Soft Gun. Na YouTube można chyba znaleźć filmiki ze strzelanek w stojącym jeszcze budynku bomboskładu.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Witam
Do informacji podanych przez Remigiusza i paulusa76 należy dodać przede wszystkim to, że obiekty pokazane na zdjęciach Remigiusza to jest strzelnica wojskowa do strzelań ćwiczebnych pojedynczego strzelca pododdziałów piechoty. Konkretnie, te zdjęcia pokazują kulochwyty oraz pomieszczenia osłonowe (ochronne) dla personelu obsługującego strzelanie. Strzelnica ta , była wykorzystywana jeszcze w latach 70-tych. Sam osobiście uczestniczyłem w takich strzelaniach i to dość często.
Co do drugiego zdjęcia, to chciałbym dodać, że w kwadracie tym(oznaczonym strzałkami) jeszcze w latach 70-tych znajdowały się magazyny amunicyjne ochraniane przez wartę (był tam posterunek wartowniczy) z COSSTWL. Budynek ten był oświetlony i ogrodzony siatką i drutem kolczastym.

Mietek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

W lesie między ósemką ,a obwodnicą lotnisko jest najlepiej zachowane. Osoba chociaż trochę znająca się na militariach z łatwością może ustalić strukturę jego zabudowy, określić wiek i tp, a tak poza tym to świetne miejsce do paintbala. :)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Sokole Oko

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=307144

Ciekawi mnie, czy można nadal go zobaczyć :roll:
bym go z chęcią sfotografował :wink:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Sokole Oko

No i znaleźliśmy (Ja i Dawid "Masiux") opisywany "pozorant czołgu" :lol:
Stoi w dole, bez gąsienic trochę pordzewiały. Lufa złamana lub wyrwana z zewnątrz... Lecz to atrapa :D Ma ślady strzałów na pancerzu. Wewnątrz znajdują się mechanizmy lecz drewniana podłoga jest bardzo spróchniała. Brak dookoła śmieci, więc oznacza to że mało osób cywilnych się tam przedostawało. No... Oprócz Kibiców WKS-u :D(w środku Napis Sprayem WKS) Przecież oni byli są i będą wszędzie :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I...po drodze sfotografowaliśmy rozebrane nadwozie BRDM2 ( http://pl.wikipedia.org/wiki/BRDM-2 )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Fajne zdjęcia. Dzięki!

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Nasz kolega Marecki, zanim wyemigrował do USA, przysłał mi dwa zdjęcia z naszego lotniska:

Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Ten pierwszy (Ił-28U lub UIł-28 ) pamiętam z wypraw rowerowych pod koniec lat 80. To była już pusta skorupa, wyłożona w środku sianem (zaciszne miejsce do spania z dala od oka przełożonych?). Lim z drugiego zdjęcia pewnie też był, ale aż tak w pamięć mi nie zapadł.
Jeśli można, to poproszę o zdjęcia w lepszej rozdzielczości na maila.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]