Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest ndz paź 01, 2023 3:07 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

W 1964 r. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych wydało rozporządzenie, zmuszające tabory cygańskie do zakończenia wędrówek. Odnoszę wrażenie, iż mimo zakazu pojawiały się one w Oleśnicy po tej dacie.
Zdaje się, że zatrzymywały się m.in. na ob. ul. Kilińskiego, w miejscu gdzie stała stara stodoła. Może ma ktoś zdjęcie tego miejsca?
Czy ktoś jeszcze pamięta tabory i miejsca, w których stawały? Czy tacy domokrążcy z wędrownymi usługami /na wozach zaprzężonych w konie/ typu: lutowanie garnków, ostrzenie noży - to byli Cyganie? Napewno sprzedawali patelnie. Może był gdzieś kowal ? Może ktoś pamięta jakieś zdarzenie z lat powojennych związane z Cyganami ?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

W drugiej połowie lat 70-tych, na ulicy Tołstoja (odcinek od ul. Krzywoustego) stały często wozy taborowe i pasły się konie. Zaś pobliski dwupiętrowy budynek zamieszkiwali przymusowo osiedleni tam, Cyganie.
Byłem wówczas mocno nieletni :wink: , ale mieszkałem nieopodal i pamiętam wzmożony ruch w tamtej okolicy, letnią porą. Wozy przyjeżdżały i odjeżdżały, wraz z nimi pojawiali się nowi i znikali zasiedziali ludzie.
Myślę, że niespecjalnie zawracali sobie przy tym głowę, obowiązkiem meldunkowym.
Jestem teraz poza Oleśnicą, gdy wrócę, rozpytam na tę okoliczność tych, którzy mogli więcej zapamiętać.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

ja pamiętam jak na początku lat 70 tych lubili koczować w Bystrym na Grodzisku . Trwało to tygodniami a gdy się zwiedzieli że komuś we wsi zdechła świnia lub krowa albo koń to przyjeżdzali i nawet tygodniową padlinę wykopywali i zabierali ze sobą do obozowiska

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Ja pamiętam, że w Oleśnicy, Cyganie rozkładali swoje tabory w różnych miejscach miasta. Obozy były rozkładane w miejscach, o których pisali moi poprzednicy, ale również przy ul. Wileńskiej gdzie teraz znajduje się stacja paliwowa i market Muszkieterzy. Tam było odpowiednie miejsce na postój taboru (trawa, drzewa). Przypominam sobie również inne miejsca ale, że nie mam 100% pewności, to o nich nie piszę.

Mietek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Potomkowie Romów zamieszkują dzisiaj Olesnicę,ale są całkowicie zasymilowani a co po niektórzy nawet nie wiedzą ,że mają domieszkę krwi romskiej :) Z opowieści mojej babci i mamy wynika ,ze mieszkali na Tołstoja a ci ,co zasymilowali się zamieszkują najprawdopodobniej we Wrocławiu :)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Wiem o jednej rodzinie Romskiej, która mieszkała (na pewno) do 1981 roku przy ul. Cieszyńskiego. Może mieszka tam do dzisiaj.

Mietek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Jak przez mgłę co prawda, ale przypominam sobie Cyganów rozbijających obozowiska na Lucieniu przy oczku wodnym przy rozjeździe torów kolejowych Oleśnica - Oleśnica Rataje. Lata chyba 80-te.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Advena pisze:
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.

Witaj Advena!

Mnie się z opowiadań rodziców kojarzy podzamcze - od strony parku. Dopytam szczegółów przy najbliższej okazji.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

jak już pisałem w temacie pierwszych targowisk i nie tylko ja na 100% tabory zatrzmywały się na popas za targowiskiem przy ul. Rzemieślniczej a stacją benzynową przy ul. J Matejki. Jak tylko przyjechał tabor to my dzieci i nietylko my lubiliśmy tam chodzić. Przepiękne stroje kobiet i dziewcząt, muzyka, śpiewy, ogniska. Tak to pamiętam z lat 60-tych.

Dodane po 1 minutach:

no i jeszcze kolorowe wozy.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]