Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest sob kwie 01, 2023 12:40 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna
Autor Wiadomość

Witam wszystkich na forum jako że na Allegro często pojawiają się ciekawe pamiątki dotyczące naszego miasta i tak na przykład dzisiaj znalazłem przewodnik z 1939r. w którym w jednym z rozdziałów pojawia się Oels,notgeldy,list z więzienia z Oels lub widokówki,zdjęcia czy nawet młyn pod Oleśnicą o którym pisał dzisiaj kolega paulus76 uważam że takie informacje powinny pojawiać się na forum.Może część z tych pamiątek trafi do Oleśnicy na pewno pozwoli to wzbogacić naszą wiedzę na temat historii Oleśnicy.Nie wiem czy kopiowanie i zamieszczanie zdjęć na forum z Allegro jest dozwolone ale każda informacja się przyda. Może ktoś ma jakiś pomysł w tym temacie :?: Pozdrawiam.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Na aukcji pokazała się moneta zastępcza 10 pf. 1918r. Oels jak na razie cena symboliczna.
http://allegro.pl/item339120250_10_pf_1 ... s_fe_.html

Kartka pocztowa 1899r.Oels z obiegu napis na karcie poza datą 13.08.1899r. jest mi nieznany.Karta pięknie zdobiona to co zwróciło moją uwagę to flagi na ratuszu.
http://allegro.pl/item339101052_olesnic ... _1899.html

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Jeśli się nie mylę, to flagi Królestwa Prus.
Obrazek

Myślę, że wątek warto rozszerzyć jeszcze o niemieckiego eBay'a, gdzie trafiają się jeszcze ciekawsze przedmioty, np.: taki i taki.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Wspaniale eBay to małe muzeum internetowe Oleśnicy :!: i jest czym oczy nacieszyć.Bardzo spodobał mi się sztych Matthausa Meriana jest wzmianka o autorze ale niestety nie w języku Polskim.Chciałbym go oglądać w bramie Wrocławskiej w stałej ekspozycji.Miejsce właściwe ale jak mogłoby się tam znaleźć.Może miasto wzorem Warszawy i listów poczty polowej Powstania Warszawskiego może odkupić sztych i do tego parę monet.W gazetach chwalono by ten czyn i słusznie.Może jakaś wiadomość do osoby która ceni zabytki i może coś w tym kierunku zrobić w UM :?:

To na pewno flagi Królestwa Prus.Ciekawe czy nasze flagi narodowe będą prezentować się tak okazale z okazji nadchodzącego święta.

Znaczek :?: spółka kolejowa :?: wyższy inspektor :?: nic nie rozumiem,nie znam języka niemieckiego ale może ktoś wyjaśni z góry dziękuję.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Po co szukać tak daleko, skoro sztych jest na stronie www.olesnica.nienaltowski.net/Inni_artysci.htm
Oryginał w zbiorach Zakładu Narodowego im. Ossolińskich we Wrocławiu, kilka lat temu był pokazywany w galerii na pl. Zwycięstwa.
Z zakupem na aukcjach, trzeba być ostrożnym. Krążą odbitki z płyty wykonanej współcześnie na podstawie starego sztychu. Można je było kupić w jednym z wrocławskich antykwariatów, co zresztą uczyniły władze miasta i na tym zamiłowanie do sztuki oraz do dokumentów z przeszłości się zakończyło. Była okazja nabycia grafiki przedstawiającej zamek wykonanej przez H. Fischer - nie skorzystano. Inne odbitki najczęściej pochodzą ze starych wydawnictw - oprawione w stare ramki z powodzeniem znajdują nabywców.
Dzięki najnowszej technice powielania tzw. Merianów mamy w bród - można kupić w Oleśnicy w Ksero Art Kolor.
O autorze http://pl.wikipedia.org/wiki/Matth%C3%A4us_Merian
Co do ekspozycji w Bramie to zrealizowanie tej idei było bliskie za czasów, kiedy dyrektorem MOKiS-u był Pan Chmielewski. Jak widać od kilku lat nikt nie jest zainteresowany tym tematem.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Podczas wycieczki do bramy wrocławskiej wśród eksponatów z epoki brązu niekoniecznie z Oleśnicy obejrzeć można fragment rury kanalizacyjnej wykopanej zdaje się z rynku. Na tym ekspozycja się kończy tak jakby poza tą rurą nic więcej w historii Oleśnicy się nie działo. A na aukcjach pojawiają się ciekawe rzeczy. Jeśli osoby w urzędzie, które mogą to zmienić nie otrzymują żadnego nacisku, uwagi w tym kierunku, mogą odnosić wrażenie że wszystko jest w porządku, a ja uważam, że jeśli nic się nie robi to robi się źle. Podczas tej wycieczki przypomniałem sobie to co czytałem na stronie internetowej o bramie, o przedbramiu i przy okazji o sztychu Meriana, który pokazuje przedbramie stąd pomysł ''Merian w bramie". Meriana można drukować a nawet zrobić sobie tapetę, ale nie o to chodzi. Oryginał i na żywo to to po co chodzi się do muzeum, ale oryginał we Wrocławiu ( za informacje dziękuje) i w bramie nie będzie. Informacja w wikipedi ( to proste :idea: ) również dziękuje. Zdaje się że w bramie szykuje się lub już jest zmiana ekspozycji i ciekawe co nowego? We wtorek była zamknięta.

Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

P: Czy jest możliwość aby w Oleśnicy w przyszłości zostało wybudowane Muzeum Miejskie??

O: Mini muzeum już istnieje w Bramie Wrocławskiej, jest tam stała wystawa archeologiczna wykopalisk z Oleśnicy i okolic. W Bramie odbywają się również wystawy okolicznościowe a w Szkole Podstawowej Nr 2 jest izba pamięci, w której znajduje się część eksponatów z dawnego muzeum z Zamku.

za www.janbrons.pl

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Walka o nowe muzeum trwa.
Zob. http://www.olesnica.nienaltowski.net/Mu ... esnicy.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Na aukcji ukazała się widokówka .Oprócz tego że jest to ładny artystyczny motyw,widać na niej wyraźnie "domki za zamkiem"

Jeśli chodzi o "walkę" to ja jako osoba skromniejsza walczę o rzecz mniejszą , czyli o uzupełnienie w eksponaty wystawy ekspozycji stałej Bramy Wrocławskiej :D

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Widokówka warta uwagi, bo wykonana - o ile się nie mylę - według grafiki Helmy Fischer.
Więcej na www.olesnica.nienaltowski.net/FischerHelma.htm
Z zakupem eksponatów na aukcjach internetowych mają problem nawet wielkie muzea. Często obiekty, które mają być zakupione są kierowane do antykwariatów i stamtąd kupowane. Ewentualnie kupuje się od osób prywatnych bezpośrednio, ale i z tym są kłopoty.
Gdybyśmy mieli muzeum z prawdziwego zdarzenia, można by liczyć na wystawy czasowe ze zbiorów innych muzeów, ze zbiorów prywatnych, a z czasem może i jakieś darowizny.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Wybudowanie i wyposażenie muzeum w krótkim czasie, to cel bardzo trudny do osiągnięcia. Nawet jeśli na ten cel udałoby się pozyskać miastu część pieniędzy z UE. Zburzyłoby to zaplanowany budżet a plany miasta względem inwestycji wybiegają bardzo daleko. Można próbować poprzez list otwarty do radnych lub za poparciem radnego przedstawienie sprawy osobiście. Ale łatwiejszym celem jest Brama Wrocławska. Wystarczy uważnie poczytać to i wszystko wiadomo.Proszę próbować ja już to zrobiłem. Radzę nic nie wspominać o kłopotach z zakupem eksponatów.Zapewniam że strona jest czytana przez urzędników których z tego miejsca pozdrawiam :pom:
Ps
Schodzimy z tematu

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Muzeum nie musi być budowane od podstaw, jest kilka miejsc, które można by zaadaptować na cele wystawiennicze - w tym również i Brama, co prawda ilość schodów, którą trzeba pokonać stanowi barierę architektoniczną, na co narzekają starsze osoby. Powierzchnia poszczególnych kondygnacji jest niestety - niewielka. Co do pozyskiwania eksponatów - moje uwagi dotyczyły trudności związanych z kupowaniem ich na aukcjach internetowych i tego nie należy ukrywać. Kwestia braku muzeum w mieście na pewno nie jest spowodowana brakiem środków na ten cel. A urzędnicy - niech czytają... kropla drąży skałę.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Na aukcji odnalazłem prace Helmy Fischer tu
W opisie wyraźnie zaznaczono graficzka akwaforcistka tworząca w Oleśnicy.
"Autorka widoków Oleśnicy, Wrocławia i okolic, powstałych prawdopodobnie w I poł. XX w. I wydawanych m.in. we Wrocławiu przez B. Richtera i B. Wenzla oraz w Oleśnicy przez Geschwister Rosch, często w formie pocztówek."
"Prace w zbiorach Muzeum Narodowego we Wrocławiu i w kolekcjach prywatnych."
Miło byłoby obejrzeć te prace w muzeum Oleśnickim :D

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Notgeldy 3 szt. nominał 25,50 i 75 pf.
http://allegro.pl/item349199261_r11_ole ... _szt_.html
http://search.ebay.pl/search/search.dll ... els&floc=1

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Numizmatyka 1 2 3

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]