Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest pt wrz 29, 2023 11:45 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Długo zastanawiałem się w jakim dziale zamieścić informację i postanowiłem w dziale PAMIĄTKI gdyż nowy serwis poświęcony będzie pamiątkom z Oleśnicy.
Jestem autorem nowo powstającego portalu "Stara Oleśnica" pod adresem http://staraolesnica.pl
Pod wrażeniem pewnego portalu z Kalisza w którym pojawiły się kolorowe zdjęcia z 1940r znalezione na strychu postanowiłem stworzyć portal który udostępni szerokiej publiczności zdjęcia i inne pamiątki i zachęci do dzielenia się w ten sposób, oryginały niech leżą u każdego w szafie ale skanami dzielmy się !
Przez to wspólnie szerzmy wiedzę i piękno naszego miasta.

Portal dopiero powstaje i trochę czasu minie zanim go odpalę ale przytoczę kilka spraw z nim związanych:

- nie będzie to miejsce konkurowało z jakimkolwiek innym medium, będzie się uzupełniało i będzie źródłem nowych informacji
- bedzie to miejsce w którym można przeglądać, dzielić się i do celów niekomercyjnych pobierać zdjęcia (pamiątki) poświęcone Oleśnicy
- dla przykładu zamieściłem swoją całą kolekcję pocztówek, grafik i dokumentów
- każdy obrazek można komentować bezpośrednio na stronie, wysyłać na facebooka i google+ z własnym komentarzem aby przenieść dyskusję na popularne serwisy społecznościowe

W planach

- możliwość zaznaczania na mapie jakiej części miasta dana grafika dotyczy
- możliwość zamieszczania plików video jeżeli taka potrzeba będzie
- możliwość pozyskania adresów email w domenie @staraolesnica.pl

Co już działa

- działa cały silnik portalu, grafika itp
- działa mechanizm publikacji i pobierania grafik
- działa mechanizm umieszczania grafik na portalu z budowaniem kategorii do których grafiki mają należeć, można grafiki opisywać i wskazywać odnośniki do publikacji które poruszają miejsce, przedmiot itp
- działa mechanizm publikacji na portalach społecznościowych
- zdjęcia otrzymują automatycznie znak wodny
- zdjęcia można oceniać i komentować

Strona na razie jest nieczynna, gdyż pracuję nad nią. Jeżeli jednak jest ktoś kto chciał by być beta testerem i ma pomysły na taki serwis mile widziane propozycję. Samemu trudno mi opanować cały materiał (trzeba być programistą, grafikiem, hobbystą, tekstciarzem i Bóg wie czym tylko jeszcze)

Pozdrawiam

Http://damario.pl - wyjątkowa pizza w Oleśnicy oraz makarony ręcznie robione.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Ja, ja, ja! Ja się zgłaszam na beta testera! :)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  

@Paulus76 w ciągu 2 dni przekażę ci login do wejścia na stronę. Miło mi nawiązać z tobą współpracę i liczę na sugestie ale też na pomysły co może znaleźć się w takim serwisie.

Http://damario.pl - wyjątkowa pizza w Oleśnicy oraz makarony ręcznie robione.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
Czym jest „Stara Oleśnica”?

Strona staraolesnica.pl tworzona jest przez miłośników Oleśnicy dla tych, którym Oleśnica i jej historia również nie są obojętne.
Naszym celem jest zobrazowanie i opisanie przemian przestrzennych, urbanistycznych i architektonicznych w mieście i okolicy poprzez prezentację historycznych fotografii, map i dokumentów, jak również udokumentowanie stanu obecnego infrastruktury i innych przedmiotów kultury materialnej poprzez prezentację zdjęć współczesnych.
Strona stanowi wirtualny album zdjęć i fotografii obrazujących urbanistykę, architekturę i infrastrukturę Oleśnicy i jej okolic, a także zbiór map oraz innych materiałów historycznych przedstawiających ten region.

Na stronie udostępniamy pochodzące z naszych zbiorów stare widokówki, zdjęcia i inne pamiątki związane z Oleśnicą. Zachęcamy innych kolekcjonerów do dzielenia się w ten sposób swoimi zbiorami – skrywane w szufladach cieszą jedynie ich właścicieli.
Zachęcamy również pasjonatów fotografii, by umieszczali na stronie swoje prace przedstawiające architekturę Oleśnicy.

Każdą grafikę można komentować bezpośrednio na stronie lub wysyłać na Facebooka i Google+ z własnym komentarzem, tak aby przenieść dyskusję na te serwisy społecznościowe.

„Stara Oleśnica” posiada swój profil na Facebooku: http://www.facebook.com/StaraOlesnica , na którym pojawiać będą się nowości i ciekawostki umieszczane na stronie.

Rozpoczęliśmy intensywne prace nad stworzeniem jedynego w swoim rodzaju elektronicznego przewodnika po Oleśnicy i najważniejszych jej zabytkach. Będzie to wirtualna wycieczka (panoramy 360º) z możliwością nie tylko oglądania zabytków z zewnątrz, ale również zwiedzenia ich od środka. Mamy nadzieję, że uda się nam pokazać również miejsca mało dostępne na co dzień.

Uzyskaliśmy obietnicę wsparcia od Urzędu Miasta (dostęp do administrowanych przez UM obiektów) w celu wykonania części z planowanych panoram.

Czym nie chce być „Stara Oleśnica”?

Jakąkolwiek konkurencją dla istniejących już stron, blogów, galerii i forów internetowych.
Chcemy aby wspólna pasja nas łączyła, abyśmy dzielili się wiedzą i zbiorami dla szerzenia wiedzy o historii Oleśnicy i jej okolic.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]