Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest sob wrz 23, 2023 7:03 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Pragnę poinformować, że za parę dni do nabycia będą widokówki przedstawiające starą i nową Oleśnicę. Będzie to seria a jako pierwsza z serii będą pocztówki przedstawiające Rynek w Oleśnicy, 4 reprinty starych widokówek Rynku z każdej strony oraz jedna widokówka przedstawiająca te same ujęcia współcześnie.
W późniejszym terminie wydane zostaną kolejne tematyczne serie.
Widokówki do nabycia będą w kilku miejscach w Oleśnicy (trwają rozmowy) oraz w Pierogarnii Stara Chata na ul. Daszyńskiego w formie sprzedaży oraz jako gratis dla klientów restauracji.

Jest to próba propagowania miasta w którym mieszkamy, robimy to na każdym kroku prywatnie i zawodowo przedstawiając Oleśnicę w swoich lokalach.

Mile widziane uwagi i propozycje współpracy.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Wypada tylko pogratulować pomysłu.
Szkoda, że nie została umieszczona data przy "Oleśnica, Rynek", która zapewne jest na oryginale. Chyba, że druga strona jest potraktowana jako reprint i tam jest.
Myślę też, że można by zastosować inną czcionkę, bo ta jest dość wyeksploatowana na przestrzeni kilkudziesięciu lat, na ukazujących się w Oleśnicy pocztówkach z różnych wydawnictw.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Zgadzam się z kod ta czcionka jest tak często wykorzystywana,iż po prostu nie można juz an nia patrzeć a data powinna być na awersie :D

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Dziękuję za uwagi, mile widziane kolejne, zapraszam tez do dyskusji o pomysłach nad następnymi wydaniami. Przed przygotowywaniem prezentowanego wydania pisałem do kilku osób u których widziałem ciekawe stare widokówki lub autorów współczesnych ujęć Oleśnicy m.in. z tego forum, nie dostałem od nikogo odpowiedzi dlatego wykorzystałem własne zbiory oraz własne zasoby graficzne. Nie chciałem przed publikacją publicznie dyskutować, dlatego liczyłem na kontakt z kilkoma osobami.
Jeżeli chodzi o zastosowaną czcionke, to przy którym napisie ? POZDROWIENIA Z OLEŚNICY ? zastosowałem czcionke Allegro.
Odnośnie daty, na widokówkach nie ma daty i już tłumaczę dlaczego. Datowanie ujęć na podstawie stempla widokówki jest bardzo trudne, wielokrotnie Pan Nienałtowski zauważał że te samo zdjęcie było wykorzystywane przez wydawców widokówek wielokrotnie na przełomie wielu lat, dlatego datowanie może okazać się błędne bo już po wydaniu widokówek może się znaleźć jakaś starsza co sugerowała by inna date. Pomyślałem sobie że będę prezentował widoki Oleśnicy przed 1945 i współcześnie. Oczywiście te założenie może ulec zmianie przy następnie wydanych pocztówkach, wszystko zależy jak zostaną one odebrane.
Obecnie główni odbiorcy prezentowanych pocztówek to turyści zagraniczni, którym to już nie miałem sił odpowiadać że Oleśnica nie posiada własnych widokówek i zwiedzanie miasta jest bardzo trudne. Pomału się to zmienia, nawiązałem kontakt z przewodnikiem, chcę nawiązać kolejne kontakty i udowodnić na zewnątrz, że mieszkamy w naprawdę pięknym mieście.
Jeżeli ktoś chciał by się przyłączyć do akcji "Pozdrowienia z Oleśnicy " :) to zapraszam.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Brawo jokers! Świetna inicjatywa.

Nie wiem czy to tylko wina skanu, ale lepiej wyglądałyby równej szerokości ramki (dolna i boczne). I podniósłbym jeszcze napis "Pozdrowienia...", tak aby "y" nie dotykało reprodukcji.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

W pierwszej kolejności chciałbym pogratulować inicjatywy, promocji starego miasta. Pomysł świetny i wydaje się że w Oleśnicy jest na tego typu materiały zapotrzebowanie, bo w zasadzie w sprzedaży ich niema. Chciałbym wspomnieć o podobnych wydawnictwach związanych z przedwojennymi widokówkami. "Pozdrowienia z Oleśnicy" K. Dziedzica o które pytałem w księgarniach - nie ma, wykupiono. Bardzo wspaniała książeczka z wyrywanymi kartkami pocztowymi, przedstawiającymi przedwojenną Oleśnicę "Oleśnica sprzed lat" - świetny, naprawdę dobry pomysł. Wykorzystano zbiory widokówek M. Góreckiego, A. Fedorowicza, M. Gajęckiego. Wydano w 2009 r. i w tym roku kupiłem potem nigdzie nie spotkałem w sprzedaży. Kiedy pytam w kiosku o coś z Oleśnicy w zasadzie nic nie ma. Do takich materiałów w promocji się dopłaca aby były wszędzie dostępne za przysłowiową złotówkę. Czy można kupić w Oleśnicy np. na prezent album z zdjęciami Oleśnicy / zabytki /, czy chociażby flagę miejską ???. Chciałbym spytać ile kosztuje wydanie widokówki ?

Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Datę można podać w przybliżeniu: pierwsza/druga połowa wieku bądź lata np. 30. Data powinna być, bo może się zdarzyć, że nie będzie widać niemieckich napisów i widok może sugerować współczesność. Może powinno być: Pozdrowienia z Oleśnicy. Wspomnienie dawnych lat - ul. 3 Maja (Ohlauerstraße) - na przykład.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

To że komuś inicjatywa pocztówkowa się podoba, podbudowuje mnie do dalszych działań, w planach mam nowe pomysły, wszystko zależy od tego jak przyjmie się prezentowany projekt. Na pocztówkach nie chce zarabiać więc do odsprzedaży będą oddawane prawie po kosztach. Chce aby były jak najtańsze w punktach sprzedaży ale nie ja chce narzucać cenę ostateczną, dlatego też dzisiaj nie wiem po ile będą sprzedawane, znam tylko cenę w hurcie do dalszej odsprzedaży. Jeżeli ktoś chce pocztówki proszę o kontakt, najlepiej dzwoniąc do Pierogarnii Stara Chata. Tutaj na forum chyba cos się dzieje i nie zawsze dochodzą wiadomości prywatne, podobno moje nie doszły do osoby którą chciałem zainteresować pocztówkami.

Pozdrawiam

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

jokers pisze:
Nowe punkty w których mozna zakupić widokówki z serii "Pozdrowienia z Oleśnicy"

- Księgarnia Marii Wojczek przy ul. 3 Maja 43-46
- Księgarnia InFo przy ul. Rynek 5
Zapraszamy następne punkty do współpracy

W przygotowaniu kolejne widokówki.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  

Pierogarnia Stara Chata jako wydawca widokówek Oleśnicy pragniemy poinformować, że po dużym sukcesie i zainteresowaniu pocztówkami wydanymi do tej pory wydaliśmy kolejną serię przedstawioną poniżej.
Widokówki są dystrybuowane na takich samych zasadach jak dotychczas.
Obrazek
Obrazek

Http://damario.pl - wyjątkowa pizza w Oleśnicy oraz makarony ręcznie robione.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Jokers wystawia na licytację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy kolekcję widokówek oprawionych w ramę rozmiaru 55x45 w kolorze patynowane złoto.

Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  

Przed chwilą wróciliśmy z licytacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i na gorąco zdaje relację.

Pocztówki Oleśnicy oprawione w ramę zostały wylicytowane za kwotę 300 zł oraz drugi taki sam komplet za 85 zł. Jako ciekawostkę powiem, że jeden z kompletów (nie wiem czy mogę pisać kto kupił więc powstrzymam się) za parę dni jedzie aż do Chin ! Kontrachent (w interesach) kupującego byl kiedyś w Oleśnicy i prosił o jakąś pamiątkę z Oleśnicy, okazało się że dostanie właśnie wylicytowany na WOŚP komplet pocztówek.

Chcę tutaj gorąco podziękować za wzięcie udziału w licytacji, nie tylko tym osobą które wylicytowały ale też tym co nie udało się wylicytować, gdyż dzięki temu uzyskały taką cenę.

Przy okazji pochwalę się że wylicytowałem długopis z certyfikatem autentyczności Prezydenta Komorowskiego oraz (z lokalnego rynku) pieczęć Oleśnicy, o numerze 2 z certyfikatem autentyczności.

Http://damario.pl - wyjątkowa pizza w Oleśnicy oraz makarony ręcznie robione.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  

Książęta oleśniccy na kartkach pocztowych:

http://olesnica.naszemiasto.pl/galeria/ ... ze-zdjecie

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]