Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest ndz paź 01, 2023 3:48 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Interesuje się szczególnie tym zagadnieniem i licze na pomoc forumowiczów. Fajnie było by uzyskać inf dotyczące przejawów przestępczości w w/w okresie z terenu powiatu Oleśnickiego(m.in napady, gwałty, szaber, żołnierze radzieccy, "bandy", maruderzy wojenni, jeńcy wojenni, autochtoni, ludność napływowa itp). Dzieki wielkie za wszelkie wpisy.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Nieco jest na http://www.olesnica.nienaltowski.net/Ws ... lencow.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Dzięki bardzo. Już zapoznałem się z tymi wspomnieniami i niestety poza kilkoma np Anny Dąbrowskiej, mam do nich stosunek BARDZO krytyczny. Przepraszam, że nie napisałem wcześniej o tym do czego już udało mi się dotrzeć. Więc poza wspomnieniami sprawdziłem AP we Wro i IPN jak również jestem szczęśliwym posiadaczem wszystkich znanych mi polskich książek dotyczących Oleśnicy(45-50)(od miasta wież i róż poprzez monografie do Oleśnica od czasów najdawniejszych po współczesność). Najbardziej zależałoby mi na relacjach/wspomnieniach nie pisanych do "Pułkownika £uczyńskiego";), tylko takich które pokazują realia tamtych czasów.
pozdrawiam

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

:arrow: jeśli jesteś z Oleśnicy masz otwarte pole do działania , w miescie mieszka sporo staruszków co z wielką przyjemnośćią opowiadają o dawnych czasach , mało tego bardzo się nawet cieszą że ktoś poświęcił im czas i wysłuchał ich

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

kowal1981 witamy na Forum! Dwa pytania:
- dlaczego masz BARDZO krytyczny stosunek do tych wspomnień,
- co udało Ci się znaleźć w AP i IPN?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

U mnie na ulicy mieszka staruszek był kiedyś Ubekiem a pracował w winiarni też to dziwne mama mi mówiła o tym

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

No właśnie kłopot w tym, że nie mieszkam w Oleśnicy i nie mam możliwości przepytania ludzi co i jak było :(

Paulus co do mojego krytycznego stosunku do w/w wspomnień. Ja ogólne zachowuje zasadę ograniczonego zaufania w stosunku do dokumentów/wspomnień itp wytworzonych w czasach komunistycznych.
IPN miałem udostępnionych 18scie j.a. z PUBP, MO, prokuratury. Wiadomości są bardzo ciekawe dotyczą jak można sie spodziewać różnych form przestępczości. Taki przykład:
IPN WR 053/354
Do Naczelnika Wydziału Śledczego WUBP we Wrocławiu.
Sprawozdanie roczne z 1946.
Z pracy śledczej PUBP w Oleśnicy
• Aresztowanych od 1.I.46- 1.I.47 136 osób, przesłano do Wojskowej Prokuratury Rejonowej we Wrocławiu 50, do Specjalnego Sądu Karnego, do Prokuratury Sądu Okręgowego przesłano 26 osób, natomiast do innych UBP, MO i informacji WP 10 osób
Zwolnionych przez Wydziału Śledczy PUBP w Oleśnicy przez okres 1.I.46-1.I.47, 44 osoby.
• Nielegalne posiadanie broni- 19
• Nielegalny przewóz mięsa- 5
• Współpraca z Niemcami- 1
• Nadużycia służbowe- 1
• Zniewaga Narodu Polskiego (Niemka)- 1
• Targnięcie się na urzędnika- 2
• Znęcanie się nad ludnością polską w czasie okupacji- 1
• Wywóz żyta z Dolnego Śląska- 3
• Pobicia oraz napady- 4
• Przetrzymywanie podejrzanych ludzi- 2
• Nie posiadanie dokumentów- 1
• Wystąpienia antypaństwowe- 2
• Nakłanianie świadków do fałszywych zeznań- 2

Szef PUBP w Oleśnicy
ppor. Stefan Turlej

ciekawe, poza tym co przytoczyłem powyżej, są raporty dotyczące np działalności tzw. "band":

IPN Wr 053/309
Do szefa wojewódzkiego urzędu bezpieczeństwa politycznego we Wrocławiu
Raport sprawozdawczy, agencyjno operacyjnej pracy P.U.B.P w Oleśnicy za okres od dnia 25.03.50 do dn. 25.04.50
(…)
IV. Działalność nielegalnych organizacji i band
(…)
Dnia 19.04.50 r miał miejsce na terenie pow. Oleśnica w okolicy grom. Dobroszyce morderstwo nieznanego mężczyzny, który został zastrzelony dwoma strzałami w głowę i bok z pistoletu kal. 7.62. morderstwo nie miało tła rabunkowego ponieważ pieniądze w sumie 6tys. zł zegarek pozostały przy zamordowanym natomiast zostały zabrane mu wszytki papiery. Prowadzone dotychczas śledztwo przez K.P.M.O nie dało rezultatów.
(…)

Do szefa wojewódzkiego urzędu bezpieczeństwa politycznego we Wrocławiu
Raport sprawozdawczy, agencyjno operacyjnej pracy P.U.B.P w Oleśnicy za okres od dnia 25.05.50 do dn. 04.07.50
1. Stan bezpieczeństwa w powiecie
Bandy
W dniu 9.06.50 zlikwidowano bandę rabunkowa składająca się z 4 osób. Banda była uzbrojona w karabiny i jeden pistolet. Realizacje przeprowadzono w chwili gdy banda ta wybierała się na napad rabunkowy z bronią (…) dalszych planach bandy było dokonać napadu na spółdzielnie (…) w £ozinie pow. Trzebnica oraz indywidualnego chłopa w grom. £osice (…). Bandę rozpracowano przy pomocy kontaktu poufnego K.K.

Dodane po 6 minutach:

kones1289 pisze:
U mnie na ulicy mieszka staruszek był kiedyś Ubekiem a pracował w winiarni też to dziwne mama mi mówiła o tym

UB miało informatorów wszędzie, ludzie byli werbowani w przeróżny sposób mój ulubiony to szantaż. Spotkałem się z taki przypadkiem: znaleziono u kogoś broń ale w zamian za współpracę obiecywano nie robienie problemów z tego powodu. Tu masz inf o ilości agentów :) dodam że od 46r. konfidentów przybywało.

Do zastępcy Szefa Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego we Wrocławiu.
Raport sprawozdawczy 25.III.50-25.IV.50

3. Ilość agentów- 1, informatorów- 71.

Dodane po 9 minutach:

No i co do AP, sprawdziłem wszystko co znalazłem a mogło dotyczyć Oleśnicy bądź też całego powiatu 1945-1950. Więc to co znalazłem w temacie mnie interesującym to potwierdzenie tego co wyszukałem w IPN. Ciekawy są jednostki z Urzędu Akcyzowego w Oleśnicy a szczególnie rejestry karne, są to OGROMNE księgi, w których znajdują się setki a nawet czasami tysiące spraw karno-skarbowych. Najfajniejsze dla mnie było uświadomienie sobie że WSZYSTKIE przestępstwa ograniczają sie do........ produkcja, posiadanie, sprzedaż samogonu i uprawa, przechowywanie, sprzedaż tytoniu :)

Dodane po 2 minutach:

przepraszam że tak troszkę chaotycznie pisze ale materiałów jest masa i nie wiem od czego zacząć. Jak ktoś ma jakieś pytania w tym temacie to jestem do dyspozycji.
pozdr

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Bardzo ciekawe informacje! Czy posiadasz więcej danych na temat "band"? Czy można wyjaśnić czy w tych przypadkach termin "banda", "bandyta" odnosiło się do zwykłych złodziei, rabusiów, czy był to termin zarezerwowany dla przedstawicieli antykomunistycznego podziemia?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

no właśnie kłopot w tym że na bandy zwalano dosłownie wszystko. Napady, gwałt, kradzieże..... jak również sprawy których nie udało sie wyjaśnić. Jednak mimo wszystko określenie tego terminu jest możliwe tyle że będzie to definicja bardzo ogólna.
Co do podziemia antykomunistycznego to na terenie pow. Oleśnickiego takie ruchy pratycznie nie występowały. Znajdują się w sprawozdaniach PUBP inf o czym co mogło by sie wydawac takim podziemiem ale raczej informacje tego typu nalerzy traktować bardziej tak jak inf o wystepowaniu "werwolfu"(pisownia orginalna PUBP) czy UPA/OUN itp. Czyli z zachowaną nieufnością :)

Dodane po 8 minutach:

(zachowana orginalna pisownia)
IPN Wr 049/259
Niemiecka organizacja „werwolf” gr pow. Oleśnica 1945 r.
Wykaz
Grup org. „WERWOLF” działającej na ter pow. Oleśnica:
1. KAUFMANN Hanss – członek
2. GERLACH Paul – członek
3. SKUDLAREK Else – członek
4. SKUDLAREK Fridrich – członek
Grupa organizacji „WERWOLF” działał od maja 1945 do lipca 1945 na terenie powiatu Oleśnica. Celem tej organizacji o charakterze dywersyjnym była czynna walka z oddziałami Armii Radzieckiej i Wojska Polskiego. Planowano tez napady na pociągi z transportem jeńców niemieckich. wg nie potwierdzonych danych grupa ta ostrzelała pociąg na przystanku kolejowym Borowa Oleśnicka i zamierzała wysadzić w powietrze inne pociągi. Od czerwca do lipca 1945 H. Kaufmann wspólnie z innymi 5-cioma nieustalonymi członkami tej grupy dokonał w bliżej nie określonych miejscowościach trzech napadów z bronią w reku na przejeżdżające przez las samochody armii radzieckiej. Podczas ostatniego napadu, poniosło śmierć 2 nieustalonych żołnierzy armii radzieckiej

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Widać, że Kowal1981 dysponuje szeroką wiedzą i wieloma źródłami. Gratulacje. Będzie z tego pożytek dla powojennej historii miasta. Czy wyniki pracy znajdą się w jakiejś pracy kwalifikacyjnej czy w książce?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

mgr do końca listopada, ale my tu sobie o werwolfie a moje pytanie pozostaje aktualne jeśli ktoś kiedyś gdzieś opowiadał wam o czymś z tego okresu nawet jeśli miała by to być najmniejsza drobnostka to bardzo proszę o info. Dzieki

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Nie do końca w temacie, jednak krótki fragment filmu warty uwagi bo temat oleśnicki. Rok temu oglądałem bardzo mocny film Macieja J. Drygasa. Reżyser wybrał losowo jeden dzień 27 września 1962 r. z życia PRL-u. W materiałach zbieranych trzy lata znalazła się notatka z ZNTK Oleśnica.
http://peb.pl/filmy-dokumentalne/129630 ... 005-a.html
Film w częściach na You Tube
http://www.youtube.com/watch?v=FMxm8hgBVYo

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

dzięki. Dla tzw ogólnego przeglądu syt na pewno się przyda. pozdr

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

kowal1981 pisze:
jeśli ktoś kiedyś gdzieś opowiadał wam o czymś z tego okresu nawet jeśli miała by to być najmniejsza drobnostka to bardzo proszę o info. Dzieki

Witam, również ciekawi mnie to zagadnienie z historii najnowszej Oleśnicy.
Znam opowieść kobiety, niestety już nieżyjącej, która przybyła do Oels wiosną 1945, wraz z grupą kolejarzy ze Skierniewic. Mieszkała ona na ulicy Reymonta w budynku wielorodzinnym, zajętym w całości przez Polaków. Według niej największe zagrożenie stwarzali radzieccy szpitalnicy - tzn. pacjenci/ozdrowieńcy ze szpitali wojskowych. Mieli oni ze sobą broń i nocami poruszali się swobodnie, choć nielegalnie po mieście. Owa kobieta opisała zdarzenie jakiego była świadkiem w miejscu swego zamieszkania. Którejś nocy mieszkańcy po zabezpieczeniu drzwi i okien, poszli spać. Jednak grupa szpitalników, sforsowała okienko piwniczne i weszła do budynku w z zamiarem rabunku. Sytuację uratował sowiecki oficer, który kwaterował w tymże budynku u jednej z polskich rodzin. Mieszkańcy z niemałym trudem dobudzili go (był nietrzeźwy) i poinformowali o zajściu. Pojawił się na korytarzu budynku w samej bieliźnie, lecz w czapce na głowie i z pasem wraz kaburą przewieszonym przez ramię. Szpitalnicy, mimo że uzbrojeni w broń automatyczną, na widok oficera uciekli w panice owym piwnicznym okienkiem którym weszli wcześniej. Później mieszkańcy tego domu nie mieli już nigdy nieproszonych gości.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Mały off topic, aczkolwiek w nawiązaniu do postu rycha. Polecam książkę "Kobieta w Berlinie". Autorka (Anonyma) w formie pamiętnika ciekawie opisuje stosunki pomiędzy Niemcami w ostatnich dniach wojny, po kapitulacji i wkroczeniu Armii Czerwonej, jak i zachowania żołnierzy tej armii. Specjalnie polecam książkę, bo film, który na jej podstawie powstał zniechęcił mnie po 15 minutach oglądania.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]