No właśnie kłopot w tym, że nie mieszkam w Oleśnicy i nie mam możliwości przepytania ludzi co i jak było
Paulus co do mojego krytycznego stosunku do w/w wspomnień. Ja ogólne zachowuje zasadę ograniczonego zaufania w stosunku do dokumentów/wspomnień itp wytworzonych w czasach komunistycznych.
IPN miałem udostępnionych 18scie j.a. z PUBP, MO, prokuratury. Wiadomości są bardzo ciekawe dotyczą jak można sie spodziewać różnych form przestępczości. Taki przykład:
IPN WR 053/354
Do Naczelnika Wydziału Śledczego WUBP we Wrocławiu.
Sprawozdanie roczne z 1946.
Z pracy śledczej PUBP w Oleśnicy
• Aresztowanych od 1.I.46- 1.I.47 136 osób, przesłano do Wojskowej Prokuratury Rejonowej we Wrocławiu 50, do Specjalnego Sądu Karnego, do Prokuratury Sądu Okręgowego przesłano 26 osób, natomiast do innych UBP, MO i informacji WP 10 osób
Zwolnionych przez Wydziału Śledczy PUBP w Oleśnicy przez okres 1.I.46-1.I.47, 44 osoby.
• Nielegalne posiadanie broni- 19
• Nielegalny przewóz mięsa- 5
• Współpraca z Niemcami- 1
• Nadużycia służbowe- 1
• Zniewaga Narodu Polskiego (Niemka)- 1
• Targnięcie się na urzędnika- 2
• Znęcanie się nad ludnością polską w czasie okupacji- 1
• Wywóz żyta z Dolnego Śląska- 3
• Pobicia oraz napady- 4
• Przetrzymywanie podejrzanych ludzi- 2
• Nie posiadanie dokumentów- 1
• Wystąpienia antypaństwowe- 2
• Nakłanianie świadków do fałszywych zeznań- 2
Szef PUBP w Oleśnicy
ppor. Stefan Turlej
ciekawe, poza tym co przytoczyłem powyżej, są raporty dotyczące np działalności tzw. "band":
IPN Wr 053/309
Do szefa wojewódzkiego urzędu bezpieczeństwa politycznego we Wrocławiu
Raport sprawozdawczy, agencyjno operacyjnej pracy P.U.B.P w Oleśnicy za okres od dnia 25.03.50 do dn. 25.04.50
(…)
IV. Działalność nielegalnych organizacji i band
(…)
Dnia 19.04.50 r miał miejsce na terenie pow. Oleśnica w okolicy grom. Dobroszyce morderstwo nieznanego mężczyzny, który został zastrzelony dwoma strzałami w głowę i bok z pistoletu kal. 7.62. morderstwo nie miało tła rabunkowego ponieważ pieniądze w sumie 6tys. zł zegarek pozostały przy zamordowanym natomiast zostały zabrane mu wszytki papiery. Prowadzone dotychczas śledztwo przez K.P.M.O nie dało rezultatów.
(…)
Do szefa wojewódzkiego urzędu bezpieczeństwa politycznego we Wrocławiu
Raport sprawozdawczy, agencyjno operacyjnej pracy P.U.B.P w Oleśnicy za okres od dnia 25.05.50 do dn. 04.07.50
1. Stan bezpieczeństwa w powiecie
Bandy
W dniu 9.06.50 zlikwidowano bandę rabunkowa składająca się z 4 osób. Banda była uzbrojona w karabiny i jeden pistolet. Realizacje przeprowadzono w chwili gdy banda ta wybierała się na napad rabunkowy z bronią (…) dalszych planach bandy było dokonać napadu na spółdzielnie (…) w £ozinie pow. Trzebnica oraz indywidualnego chłopa w grom. £osice (…). Bandę rozpracowano przy pomocy kontaktu poufnego K.K.
Dodane po 6 minutach: kones1289 pisze:
U mnie na ulicy mieszka staruszek był kiedyś Ubekiem a pracował w winiarni też to dziwne mama mi mówiła o tym
UB miało informatorów wszędzie, ludzie byli werbowani w przeróżny sposób mój ulubiony to szantaż. Spotkałem się z taki przypadkiem: znaleziono u kogoś broń ale w zamian za współpracę obiecywano nie robienie problemów z tego powodu. Tu masz inf o ilości agentów

dodam że od 46r. konfidentów przybywało.
Do zastępcy Szefa Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego we Wrocławiu.
Raport sprawozdawczy 25.III.50-25.IV.50
3. Ilość agentów- 1, informatorów- 71.
Dodane po 9 minutach: No i co do AP, sprawdziłem wszystko co znalazłem a mogło dotyczyć Oleśnicy bądź też całego powiatu 1945-1950. Więc to co znalazłem w temacie mnie interesującym to potwierdzenie tego co wyszukałem w IPN. Ciekawy są jednostki z Urzędu Akcyzowego w Oleśnicy a szczególnie rejestry karne, są to OGROMNE księgi, w których znajdują się setki a nawet czasami tysiące spraw karno-skarbowych. Najfajniejsze dla mnie było uświadomienie sobie że WSZYSTKIE przestępstwa ograniczają sie do........ produkcja, posiadanie, sprzedaż samogonu i uprawa, przechowywanie, sprzedaż tytoniu
Dodane po 2 minutach: przepraszam że tak troszkę chaotycznie pisze ale materiałów jest masa i nie wiem od czego zacząć. Jak ktoś ma jakieś pytania w tym temacie to jestem do dyspozycji.
pozdr