Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest ndz paź 01, 2023 2:14 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lucień
Dziękuje Panie Mietku, Panu Markowi też dziękuje.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Lucień
Mam jeszcze pytanie do Pana Mietka.

Mianowicie, kojarzy Pan może ulice Polną na Lucieniu ? - obecnie jest to ulica Ceglana.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Trafiłem na forum i murze przyznać, że również interesują mnie czasy wojenne mojego miasta - Oleśnica. Jednak obecnie mieszkam w Nieciszowie. I pytanie do Pana Mietka, był Pan w Nieciszowie w tamtych czasach? Jak to wyglądało? Z góry dziękuje, gdyż jestem ' głodny ' takich ciekawostek, czy informacji.

Pozdrawiam Kubex

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

O Nieciszowie najwięcej wie właściciel domu pokazanego na http://www.olesnica.nienaltowski.net/Ni ... yWojny.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Do Andri i Gościa.

Niestety, nic nie wiem o ul. Polnej na Lucieniu.
W Nieciszowie byłem tylko jeden raz, ok. 1952-53, gdzie jako trampkarze klubu "Ogniwo" z Oleśnicy, graliśmy mecz piłkarski z rówieśnikami z Nieciszowa. Więcej tam już nie byłem.

Mietek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  

W związku z tym, że oleśnicki basen kąpielowy ma być przebudowywany (OLEŚNICZANIN wydanie z 15.10.2008, post RUZAMA "A w gazecie napisali..." z 17.10.2008) proponuję spojrzeć na 2 zdjęcia z tego basenu zrobione w lipcu 1953 roku. Wprawdzie, nie pokazują one całości obiektu, ale można sobie wyobrazić jak on wyglądał. Jakie było otoczenie niecki z wodą. Nie będę opisywał szczegółów basenu (chyba, że ktoś będzie tym zainteresowany), ale dodam, że te rury ( widoczne na zdjęciu) z krzesełkami, dzieliły całość powierzchni wodnej na dwie części. Na część dla dzieci i nieumiejących pływać oraz dla pływających i skaczących z trampoliny. Taki wygląd miał basen do 1963 roku (do wybuchu czarnej ospy). Dodam jeszcze, że chodzi mi o pokazanie basenu a nie tych 15 letnich (wtedy) chłopców.

Mietek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Przed 1945 r. istniało kilka widokówek i zdjęć pokazujących ogólny widok basenu z różnych kierunków. Ze zbioru widokówek Paulusa 76 wynika, że basen nie był zbyt często fotografowany - zaledwie 2 ujęcia pokazujące część basenu. Jedno ujęcie znajduje się w małym albumiku oleśnickim. Widać, że po wojnie basen znacznie rozbudowano. Gdyby ktoś chciał napisać o historii basenu po wojnie, miałby dużo kłopotu, aby zebrać materiał ilustracyjny (zapewne są fotki w prywatnych zbiorach i w DŻŚ). Niedługo go rozbiją i zniknie po nim pamięć? Może właściciele zdjęć ujmujących ogólne widoki basenu wrzucą je tutaj dla odświeżenia pamięci.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

W pobliżu stawu jeszcze w latach 70tych na rzece Oleśnica było zrobione z kamieni małe spiętrzenie wody. Tam niektórzy chodzili się kąpać i opalać na łące. Miejsce te nazywano kolankiem.

Jedyne zdjęcia z basenu jakie mam, zrobiłem wiosną - niedługo rozpocznie się tam wielka budowa.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Sokole Oko

Tama mieszcząca się koło Rataj

Obrazek

I data jej[modernizacji?]
Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Strzelectwo

Dnia 13. 10. 2009 r. Remigiusz zamieścił w wątku "Leśne skarby" post o wojskowej strzelnicy w Oleśnicy.
Ja, chciałbym trochę rozszerzyć ten temat i napisać o tym, że w latach 1956-1957, przy oleśnickim ZNTK działało kółko strzeleckie LPŻ. Należeli do niego pracownicy tych Zakładów. Jednym z nich był ówczesny w-ce dyrektor zakładów. Na wyposażeniu mieliśmy małokalibrowe czeskie karabinki BRNO kal. 5,6 mm. Karabinki te przechowywaliśmy we własnych domach. Strzelania treningowe organizowaliśmy w grupie lub indywidualnie na strzelnicy koło Sokołowic (o której pisał i fotografował Remigiusz) lub nieistniejącej już strzelnicy przy ul. Wileńskiej, gdzie obecnie jest plac zabaw dla dzieci. Oczywiście musieliśmy odpowiednio zabezpieczyć strzelnicę przed wejściem przypadkowych osób. Uczestniczyliśmy w różnego rodzaju zawodach strzeleckich organizowanych przez oleśnicki i wojewódzki LPŻ.
Załączam zdjęcie i legitymację z zawodów w dniach 8-9 czerwca 1957 r.

Mietek

Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]