Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest pt wrz 29, 2023 7:23 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Na stronie pana Nienałtowskiego znajduje się informacja o pokrywie kanału: http://olesnica.nienaltowski.net/Stara_ ... acyjna.htm . Chciałbym dodać , że w Oleśnicy znajdują się dwie takie pokrywy .Niestety na jedną zostało złożone zlecenie przez oleśnickiego kolekcjonera i na dzień dzisiejszy być może została jedna , musiał bym sprawdzić.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Masz Zbychu na myśli tę pokrywę z ulicy Bocka, czy jest (była?) gdzieś jeszcze trzecia?
Na zdjęciach poniżej pokrywa kanalizacyjna bardzo podobna do tej ze strony p. Marka Nienałtowskiego, sygnowana również przez Hermanna Quiela - zabezpiecza ona kanał przed wejściem do budynku byłej Biblioteki Pedagogicznej na ulicy Bocka, niestety jak widać jej otoczenie stanowi już współczesna kostka betonowa.

Obrazek Obrazek

A swoją drogą może by tak skatalogować wszystkie interesujące tego typu artefakty na terenie miasta, skoro już znajdują się i na nie "kolekcjonerzy"..?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Też znam dwie tego typu pokrywy z terenu miasta, być może na terenie któryś koszar znajdują się kolejne, jest tam sporo ciekawych pokryw. Katalogowanie tego typu elementów ma sens, wazniejsze jest jednak żeby ewentualne ukradzione pokrywy nie znajdywały kupców! Jak wiadomo w Oleśnicy jest kilku pasjonatów materialnych pamiątek z naszego pięknego miasta (sam się do nich w pewnym stopniu zaliczam). Gdyby cos takiego się zdazyło to pewnie szybko stało by się publiczną tajemnicą u kogo ta pokrywa "zamieszkała".

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Pokrywa z ul. Bocka jeszcze jest . Z tego co się dowiedziałem zlecenie zostało zmienione , na małą pokrywę od zaworu hydrantu. Te mniejsze owalne pokrywy również mają napis OELS itd. Szczęście w nieszczęściu , że tych jest więcej niż dwie .

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja taką małą znam tylko jedną, z rejonu ulicy Młynarskiej. W jakich okolicach znajdują się pozostałe?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Jedna pokrywa znajduje się na ul. Krzywoustego . Wzór inny niż z ul. Młynarskiej

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Gdyby istniało muzeum - pokrywy stałyby się obiektami muzealnymi. Niedługo znikną - ktoś je "zagospodaruje"lub wyrzuci na złom. Wiele elementów historycznych gdzieś znika, ktoś je przechowuje? Gdzie? Gdzie są 4. płyty z Kolumny Zwycięstwa? Gdzie jest miedziana tuba i dokumenty wyciągnięte z rozebranego pomnika Ofiar I WS? Twierdzi się, że są one przechowywane. Czy ktoś wie - gdzie?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Kolejne...
Awatar użytkownika

Witam. Przedstawiam kilka kolejnych pokryw, które udało mi się odszukać. Przepraszam za złą jakość ostatnich zdjęć - robione telefonem.
Obrazek
1 sztuka
Obrazek
Obrazek
Co najmniej kilka
Obrazek
2 sztuki
Obrazek
1 sztuka
Napewno nie są to wszystkie jakie są w Oleśnicy, dlatego mam nadzieję, że niedługo ja lub ktoś inny dorzuci kolejne zdjęcia.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Przed wejściem do budynku PiMBP znajduje sie pokrywa z cyframi (datą) 1914. Nie miałem z sobą aparatu.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Na młynarskiej jest jeszcze jedna- wyprodukowana w Nowej Soli ?
Obrazek

Jeśli te numery na pokrywach to data budowy studzienki i produkcji pokryw, to tych pokryw z datami 1908-1909-1910 odnalazłem ok. piętnastu
Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]