Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest pt wrz 29, 2023 5:59 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ukradli krzyż
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

panoramaolesnicka.pl

Ktoś sprofanował historyczne miejsce pochówku

W ubiegły czwartek do naszej redakcji zadzwonił poddenerwowany Jerzy Trzciński z Urzędu Gminy, informując nas o kradzieży krzyża z zabytkowego kurhanu w Kolonii Sokołowice. O pieczołowicie odnowionym miejscu pochówku carskiego oficera pisaliśmy na naszych łamach między innymi przy okazji zorganizowania tu w październiku ubiegłego roku nabożeństwa ekumenicznego z udziałem przedstawicieli samorządu gminy, duchownych dwóch wyznań i młodzieży z miejscowej szkoły podstawowej.
- Wspólnie z Józefem Rakiem z Urzędu Gminy pojechaliśmy wczoraj do Sokołowic, aby uporządkować nieco otoczenie kurhanu, powyrywać chwasty - opowiada Jerzy Trzciński. - W pewnej chwili zorientowałem się, że na pamiątkowej tablicy brakuje zabytkowego krzyża, odnalezionego w pobliżu podczas generalnych porządków dwa lata temu. Dębowy krzyż o wymiarach metr na 70 centymetrów byłe charakterystyczny. Jego ramiona były łączone na specjalne dyble. Był on zabezpieczony przed warunkami atmosferycznymi i wisiał na tablicy na specjalnie przygotowanych hakach. Obok znajdują się opisy dotyczące miejsca pochówku i że to jest najstarszy element, który udało nam się zachować z tego miejsca. Po oczyszczeniu mogiły pojechaliśmy z powrotem do Urzędu Gminy, fakt kradzieży krzyża zgłosiłem zastępcy wójta Krzysztofowi Skórzewskiemu. Był to piękny kawałek drewna, mający swoją historię. A teraz nasz żołnierz, który jest już ustalony jako Kalinik Rodczenko, nie będzie miał symbolu pochówku. W incydencie nie doszukiwałbym się modnych ostatnio podtekstów politycznych. Czyn zwykłego wandala także jest mało prawdopodobny, bo poza zniknięciem wspomnianego krzyża nic więcej nie zginęło i nie zostało zniszczone. Ktokolwiek wie coś na ten temat, proszony jest o kontakt w Urzędem Gminy Oleśnica - apeluje Jerzy Trzciński.
Grzegorz Huk

http://olesnica.nienaltowski.net/grob_zolnierza.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum

paulus76 pisze:
panoramaolesnicka.pl

A teraz nasz żołnierz, który jest już ustalony jako Kalinik Rodczenko, nie będzie miał symbolu pochówku.

Jak już pisałem - ustalenie, że to Pułk Kawalergardów stanowił eskortę Cara było przypuszczeniem. Odnalazłem informacje, z której wynika, że pułk ten mógł nie brać w tym udziału (pułk w swojej historii z okresu marca 1813 r. nie chwali się tym!). Natomiast konowojowanie zapewniał specjalny Pułk Konwojowy o umiejętnościach zapewniających, oprócz obrony, dotarcie do celu pomimo przeszkód natury technicznej czy pogodowej (wyszkolenie i wyposażenie "saperskie"). Wśród tego pułku należałoby szukać żołnierza, a może oficera.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]