Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest pt wrz 29, 2023 5:33 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Wielkie wysypisko oleśnickiego dziedzictwa historycznego

Zakopane tablice nagrobne

"Wysypiska" płyt nagrobnych

Lapidarium

Cmentarz żydowski

Notatka prasowa z Gazety Robotniczej z 4.06.1971 r. z archiwum DŻS PiMBP.
"Tajemnica Oleśnickiego zamku. W czasie restauracji oleśnickiego zamku ekipa budowlanych natrafiła na 2 nagrobkowe tablice kamienne. Powołany przez prezydium MRN w Oleśnicy ekspert - nauczycielka Technikum Mechanicznego w Oleśnicy Janina Michalska odczytała tekst oraz określiła wiek eksponatów. XVII wieczne tablice wzbogacą zbiory oleśnickiego muzeum (załączono zdjęcie, na którym widać dużą i ciężka tablicę, z lekko uszkodzonym rogiem, wykopaną z ziemi). Podpis: Janina Michalska oraz sekretarz Prezydium MRN w Oleśnicy Edward Styczeń badają nagrobne tablice."
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Może to ja jestem jakiś niedzisiejszy, ale strasznie mi te tematy "leżą na wątrobie". Na władnych naszego miasta nie liczyłbym zbytnio, że byliby zainteresowani tymi sprawami. Może któryś z księży proboszczów?
Następne pytanie, to gdzie urządzić lapidarium? Kolejny raz wraca temat muzeum...

Poniżej "obrobione" graficznie zdjęcie nagrobka z "Wielkie wysypisko..."
Heinrich Wünke, szewc, 1859-1924.
Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

"Wielkie wysypisko..." - brak słów, brak - bo jedyne słowa jakie mi się cisną na usta po obejrzeniu tych zdjęć to takie które zostałyby od razu wymoderowane...
gdzie my żyjemy..? w Europie...? zaczynam w to wątpić...
Ktoś powiadomił o tym Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, albo nadzór archeologiczny?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum

Płyty rynsztokowe z wysypiska to prawdopodobnie te, o które walczył Zbigniew Podurgiel na http://www.olesnica.nienaltowski.net/Co ... idowac.htm
Jak wynika z tego tekstu - nawet opinia Dolnośląskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków nie zapobiegła zniszczeniu zabytkowego zaułka.
Ja niedawno pisałam do tej instytucji w sprawie innego zabytku - nie dostałem odpowiedzi. Mam wrażenie, że Oleśnica nie leży w sferze zainteresowania Konserwatorów.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum

W dzisiejszym wrocławskim dodatku do GW jest artykuł "Pomnik Wspólnej Pamięci" - o symbolicznym pomniku nagrobnym, poświęconym byłym niemieckim mieszkańcom pochowanym na wrocławskich cmentarzach.

A. Juzwenko (dyr. Ossolineum)- to co się stało z cmentarzami wrocławskimi to barbarzyństwo.
R. Dutkiewicz - miarą dojrzałości kulturowej jest szacunek dla nekropolii.

Pomnik-mur będzie miał 60 m długości i 4 m wysokości i będzie wyłożony płytami nagrobnymi z byłych cmentarzy miejskich.

U nas mógł powstać podobny mur wybudowany z cegieł, o długości 3-4 m, wysokości 1,5 m, z wmurowanymi 3-4 płytami. Byłby znacznie tańszy od obecnego, nic nie mówiącego, pomnika.

Do dnia dzisiejszego nie jest znany autor istniejącego pomnika, nawet radny miejski nie może się tego dowiedzieć !!!!! Co to za tajemnica?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Nawiązując do informacji zamieszczonej w nowościach na temat płyt nagrobnych użytych do budowy chodnika i murka na ul. młynarskiej chciałbym dodać że fragmenty takich płyt odkopano podczas budowy ronda koło hotelu perła.Jedną z płyt z wyraźnym napisem leżącą na hałdzie ziemi i gruzu odłożyłem na pobliski chodnik(żałuje że nie zabrałem bałem się że posądzą mnie o kradzież materiału budowlanego).Płyty nagrobne używane były do utwardzenia nawierzchni lub budowy krawężników w tamtym miejscu .Nie szanujemy miejsca pochowku i nagrobków byłych mieszkańców Oleśnicy którzy pozostawili nam tak piękne miasto.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

mieszkałem w blokach czteropietrowych przy ul Klonowej , pod koniec lat 70 tych lub na poczatku 80 tych rozpoczęto budowę wieżowców na skraju parku wzdłuz ulicy ( numeracja chyba 2.4.6 nie jestem pewny )
doły pod fundamenty odsłaniały groby pochowanych tam osób , nikt tego nie zabezpieczał , pełne i całe trumny ze zwłokami nieraz doskonale zabalsamowanymi przez piach jaki tam występuje wywozono chyba na wysypisko
robotnicy budowlani pracowali do 15 tej a od piętnastej grasowaliśmy my dzieci z bloków przy Klonowej i rozrzucalismy kosci po całym parku
nie było żadnego nadzoru a w wykopie pod fundamenty było mase resztek trumien , częsci garderoby , pamietam sporo kapeluszy , chust róznych , książeczek do nabożenstwa , byli i tacy co znajdowali pierscionki i obrączki

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Niedawno nagrodzili przewodnika miejskiego, który kilkanaście razy w roku oprowadza wycieczki i jeszcze uzyskuje za to wynagrodzenie z UM. Witryna p. Nienałtowskiego wykonuje tą robotę bez opłaty juz kilka lat, codziennie, niezleżnie od pogody. Nie słyszałem aby UM kiedkolwiek wyraził pozytywne zdanie o robocie autora witryny, natomiast wiem, że najchętniej widziałby witrynę p. Nienałtowskiego na wysypisku, tak jak płyty nagrobne, o których tutaj napisano. Podobnie są traktowani w Oleśnicy inni pasjonaci naszego miasta. Czy to nie jest chore, że każdy kto ma inne zdanie niż burmistrz Bronś jest skazany na nicość.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]