Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest pt wrz 29, 2023 7:40 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Od dawna niepokoił mnie otwór znajdujący się w ścianie mostu zamkowego. Można było sadzić że tym otworem w zimie przedostaje się do kaponiery mróz. Miałem okazję o ten otwór spytać osobę która (jak sadzę) pracuje w zamku. Tam cegły same nie wyleciały. Otwór podobno został wybity przez archeologów. Działo się to o wiele wcześniej, przed ostatnimi badaniami pod wieżą. Domyślam się że archeolodzy nie kuli na chybił-trafił, pewnie posiadali dokumentację do której maja dostęp nieliczni badacze.

Po ostatnich "wykopkach" archeologów nie ma śladu. Jakie są wyniki badań ? Jak głęboko sięgają fundamenty wieży ? Myślę że zamek kryje jeszcze wiele tajemnic, pewnie istnieją jeszcze zawalone lub zamurowane podziemia które przynajmniej od wojny nie są zbadane.

Obrazek
Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum

ruzam pisze:
Po ostatnich "wykopkach" archeologów nie ma śladu. Jakie są wyniki badań ? Jak głęboko sięgają fundamenty wieży ? Myślę że zamek kryje jeszcze wiele tajemnic, pewnie istnieją jeszcze zawalone lub zamurowane podziemia które przynajmniej od wojny nie są zbadane.

Jak sie dowiedziałem - jeden egzemplarz opracowania trafił do archiwum Woj. Kons. Zabytków. Kilkakrotnie pytałem, czy do zamku on także trafił. Dostawałem odpowiedź, że jeszcze nie. Jestem tym opracowaniem bardzo zainteresowany, gdyż pisano w prasie, że zawiera nieznaną (?) ikonografię zamku. Do fundamentów nie dokopano się, ze względu na bezpieczeństwo "kopaczy".

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Sokole Oko

Zrobiłem fotomontaż zdięcia. Być może tak wyglądał ten most :?:

Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]