Nie ma wątpliwości, że elewacja była ciekawa. Na pewno była jeszcze piękniejsza przed wojną. Widać pewne różnice porównując zdjęcia przedwojenne z tymi powojennymi. Szkoda, że na żadnym nie widać dokładnie szczegółów. Ja również zastanawiałem się, co poszczególne elementy mogą przedstawiać i czy jest w nich zawarty jakiś przekaz. Nie ukrywam, że od razu pomyślałem o wolnomularstwie, ale nie chciałem z tym wyskakiwać na FB, bo konkretnego szczegółu masońskiego, czyli cyrkla i węgielnicy z początku nie dostrzegłem. Dostępne w Internecie zdjęcia poczty mają małą rozdzielczość (wiadomo dlaczego). Z pewnością właściciele zdjęć mają większą możliwość przyjrzenia się szczegółom. Ale stało się. Remigiusz użył słowa wolnomularstwo a ja, gdy tylko zobaczyłem tą czaplę (?) pomyślałem o tym samym.
Forum nie jest miejscem na wakacyjne wspomnienia, ale jeśli mi wolno napomknę tylko o jednym miejscu. Miałem możliwość bycia w Quinta da Regaleira w Sintrze w pałacu i ogrodzie masońskim. Miejsce niezwykłe i ogromnie tajemnicze. Głeboka na prawie 30m Studnia Wtajemniczenia wręcz przeraża. Jeśli ktoś chciałby poczytać o pałacu:
http://luzomania.blog.pl/2011/01/18/mas ... ek-swiata/http://infolizbona.pl/sintra-quinta-da- ... rzewodnik/Quinta da Regaleira to prawie 4 hektary do zwiedzania, ale osobiście nigdzie nie dostrzegłem symbolu cyrkla, węgielnicy czy też litery G. Natomiast od pentagramów, krzyży templariuszy, figur jaszczurek, smoków, pelikanów (czapli?) i przerażających twarzy aż kipi. I to właśnie to ptactwo brodzące pozwoliło mi nabrać skojarzeń z oleśnickim budynkiem poczty. Próbowałem ogarnąć temat symboli lóż wolnomularskich, ale opisów w Internecie jest tak ogromna ilość, że doszedłem do wniosku, iż nie ma to sensu, ponieważ praktycznie we wszystkim można dopatrywać się dawnych śladów masonerii. Remigiusz wspomniał o cyrklu. Wydaje mi się, że faktycznie on tam jest. Młot, koło zębate, kłosy, pelikany, jaszczurki,czaple, sowy, kozły, młyn, rozpostarte skrzydła, miecze, skrzydlaty dysk- to częste symbole masonerii. Czy takowe symbole można znaleźć w Oleśnicy? Czy zbyt duża wyobraźnia nie popchnie nas zbytnio w ten tajemniczy kierunek?
Co znalazłem ciekawego w Internecie? Otóż:
Jaszczurka to też atrybut nieśmiertelności i zmartwychwstania – posiada umiejętność odtwarzania ogona i zrzuconej skóry.
Pelikan to częsty masoński symbol, zazwyczaj zarezerwowany dla stopni Różokrzyżowców. Jest symbolem ofiarności (legendarny pelikan karmił własną krwią swe pisklęta).
Czapla. Jest symbolem niedyskrecji i ciekawości.
Koło zębate może nawiązywać do organizacji rotariańskiej. (Remigiusz wspominał o Bratniej).
Młyn symbolizuje bliskość Boga. Kościół jest mistycznym młynem poruszanym przez Wielkiego Młynarza- Boga
Jaskółka symbolizuje wiosnę,nowe życie lub według pitagorejskiej polityki-„Nie przyjmować do domu jaskółek, to znaczy nie mieszkać pod jednym dachem z ludźmi gadatliwymi i odznaczającymi się niepowściągliwym językiem" Wolnomularze również nawiązują czasami do Pitagoreizmu.
Kolumny Enocha - według legendy, Enoch stworzył 2 kolumny - z marmuru i z brązu, by nic - ani powódź, ani ogień, nie zniszczyło uniwersalnych prawd, jakie Enoch postanowił zapisać na kolumnach.
Postaram zamieścić kilka zdjęć a na nich:
-Sowa na budynku LO- księga jest otwarta, gdyby była zamknięta byłby to pewny znak masonerii.
-Młyn na budynku LO- jaskółka i czapla gratis (no chyba, że to dziwnie wyglądający bocian).
-Budynek LO- na narożach głowy kozłów.
-Poczta-jaszczurka.
-Poczta- Bafomet? Glowa kozła?
-Poczta- cyrkiel i ekierka (zamiast węgielnicy)?
-Poczta- skrzydlaty dysk?
-Poczta- rozpostarte skrzydła?
-Poczta- ściana boczna-sowa?
Pytanie: Czy kolumny przy wejściu do budynku Poczty to kolumny Enocha? A posadzka w holu jest szachownicą?
Powiecie, że mnie poniosło? Też tak uważam. Ale jeszcze jedno, tym razem fakt. Herb Hohenzollernów był na budynku? A Fryderyk Wilhelm II był wolnomularzem? A Fryderyk III? Może wiedza tajemna była dziedziczona?