Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest śr wrz 27, 2023 6:50 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Sokole Oko

Apropos tematu ogródka, znajdującego się w fosie przy łączniku zamku z bazyliką, (https://olesnica.nienaltowski.net/Zagad ... a_fosa.htm) natknąłem się na lepszy obraz tego miejsca
z ok 1893 roku: (większe zdjęcie w linku) https://dolny-slask.org.pl/6204976,foto ... ity=521391

Obrazek

Ostatnio zmieniony czw kwie 11, 2019 8:07 pm przez Remigiusz, łącznie zmieniany 1 raz

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum

Rzeczywiście, fotografia lepiej pokazuje ogródek!

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Sokole Oko

Z cyklu: Ćwiek oleśnicki.

Przy wschodnim skrzydle zamku oleśnickiego jest ścieżka, która prowadzi z nasypu na asfaltową drogę, przechodzącą wzdłuż fosy. Jest ona dość charakterystyczna, bo odkąd pamiętam, za młodu zjeżdżając tam na sankach, znajdowały się na niej resztki cegieł i parę dużych głazów. Oficjalna opinia krążąca o tym miejscu sugerowała, że były to pozostałości po starych schodkach.

Obrazek

Czytając niedawno wzmiankę o fontannie znajdującej się w tamtej okolicy https://olesnica.nienaltowski.net/Fonta ... mkowym.htm postanowiłem się przejść i "obadać" teren sprawdzając czy nie ma po niej jakiś pozostałości.
Na miejscu było ok. 10 fragmentów kamieni, które nie były porozrzucane a ułożone w sposób stopni jak od schodów, więc stwierdziłem, że poprzednia opowiastka jest oparta na fakcie :D

Obrazek

Jeden z tych głazów był dość płytko osadzony i dzięki mokremu gruntowi udało mi się go wyciągnąć i odsłonić jego spód. Okazało się, że widnieje na nim ciekawe zdobienie.

ObrazekObrazek

Wchodząc w komórce, na stronę opisującą fontannę, złapałem ćwieka, ponieważ ten fragment nijak do niej pasował ze względu na brak owalnego kształtu.
Pomyślałem, że być może jest to jakaś część innej ozdoby znajdującej się ówcześnie w parku zamkowym, który był w stylu angielskim.
Szperając w komórce, spojrzałem na chwilę na ścianę zamku i przyznam, że się trochę zdziwiłem, bo okazało się, że to prawdopodobnie kawałek framugi zamkowego okna bądź drzwi:

Obrazek

Na zdjęciu poniżej widać też, że układ schodków nie schodzi wzdłuż dróżki tylko skręca w stronę starego drzewa rosnącego nieopodal. Po za kolejnym fragmencie za drzewem, nic ciekawego tam nie znalazłem.

Obrazek

Oficjalnie, chodzenie po nasypie jest zakazane, więc powinno się wykopać resztę fragmentów i je obadać. Sam bym mógł je wyciągnąć ale chyba byłoby to nielegalne i zostałbym zlinczowany mimo działania w dobrzej wierze :D - tamten kawałek nie było sensu zostawiać na dróżce, bo był luźny, więc schowałem za tym wielkim drzewem... mam nadzieje, że nikomu nie będzie on tam przeszkadzał.

EDIT: Jeszcze jedna ciekawostka. Niektóre okna mają "sztukowane" framugi. Efekt powojenny, czy jeszcze przed?

Obrazek

Ostatnio zmieniony czw kwie 11, 2019 8:17 pm przez Remigiusz, łącznie zmieniany 2 razy

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Dyrektor Forum

Panie Remigiuszu, ok. 1702 r. wymieniono podiebradzkie obramienia (te pokazane na zdjęciu) w oknach na I piętrze skrzydła południowego i II piętrze skrzydła wschodniego na obramienia uszakowe (w mojej książce s.117). Zapewne stare obramienia gdzieś wykorzystano lub sprzedano, ale niektóre mogły ulec pęknięciu i te mogli użyć na np. schodki, o których Pan pisze. Na żadnym zdjęciu, planie tych schodków nie widać, ale mogły zostać wykonane. Gratulacje za ich odkrycie!

Te elementy kamienne powinny trafić do zamku lub te schodki powinny zostać odsłonięte jako zabytek.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Sokole Oko

Dodam jeszcze, że niżej na dróżce są resztki cegieł. Może mają związek z końcowym odcinkiem murów miejskich? (http://www.olesnica.nienaltowski.net/Id ... 20muru.htm) lub też służyły za stopnie...

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]