Od dłuższego czasu zastanawiam się nad przeniesieniem naszego Forum na inny serwer, umożliwiający objęcie pełnej kontroli nad administrowaniem skryptem forum. Dla ciekawych strona autora skryptu phpBB by Przemo
http://www.przemo.org/phpBB2/
W tej chwili testowe forum dostępne jest pod adresem
www.oels.yoyo.pl , docelowo adres byłby taki:
www.olesnica.yoyo.pl
Jak napisałem forum jest w trakcie testów i jego wygląd może ulec zmianie. Niewielkim zmianom na pewno ulegnie także sama funkcjonalność forum – mam nadzieję, że wyłącznie na plus.
Co zmieniło by się dla użytkownika?
Wygląd.
Bardziej rozbudowany moduł statystyk
http://www.oels.yoyo.pl/statistics.php (logowanie jak na obecne Forum).
Wyświetlanie ostatniego postu w danym dziale forum.
Preferencje użytkownika.
Dodawanie punktów za pomoc
Zakładając problemowy temat, w przypadku uzyskania od innego forumowicza odpowiedzi na nurtujące nas pytanie, możemy „nagrodzić” go punktem za pomoc – klikając w przycisk ‘pomógł’.
Na kontach użytkowników będą zbierać się punkty za pomoc, jakiej udzielili.
Poniżej widać też oznaczenie, że dany forumowicz jest w tej chwili zalogowany – online
Możliwość udzielania ostrzeżeń forumowiczom. Na poniższym obrazku widać, że dostałem (a raczej sam sobie dałem) jedno ostrzeżenie. Czerwony pasek przesuwa się w prawo wraz z narastaniem liczby ostrzeżeń. Cyfry 1/3/4 oznaczają, że dostałem 1 ostrzeżenie, po trzecim zablokowano by mi możliwość pisania na forum, a po czwartym nie mógłbym wejść na forum. Klikając na pogrubioną 1 pokaże się kolejny ekran, na którym widzimy kto i za co ostrzeżenie nadał oraz możemy poczytać o podstawowych ustawieniach ostrzeżeń. Ostrzeżeniami byliby „nagradzani” forumowicze nie przestrzegający obowiązującego na forum regulaminu (np. za nie stosowanie zasad ortografii i interpunkcji). Jeśli administracja forum zauważyłaby poprawę użytkownika, ostrzeżenie/a mogłyby zostać zlikwidowane.
Możliwość kontroli kiedy użytkownik ostatni raz odwiedził Forum, czy wręcz nie odwiedzał go po zarejestrowaniu w ogóle.
1. Oznaczenie tematów, w których użytkownik brał udział.
2. Możliwość dodawania opisu zakładanego tematu.
3. Nadawanie zakładanym tematom emotikonek.
4. Przy ustawieniu kursora nad tematem możliwy jest podgląd pierwszego i ostatniego w nim postu.
Jedyną uciążliwością dla użytkowników byłoby tylko uzupełnienie danych w profilach (numeru GG, adresu strony, zainteresowań itd) i dodanie avataru - te dane nie są niestety przenoszone.
Czekam na Wasze uwagi.