Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest śr maja 31, 2023 12:10 am

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Czy jesteś za przeniesieniem Forum?
Tak
Nie
Liczba opcji do wybrania: 1

Pokaż wyniki
Autor Wiadomość
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad przeniesieniem naszego Forum na inny serwer, umożliwiający objęcie pełnej kontroli nad administrowaniem skryptem forum. Dla ciekawych strona autora skryptu phpBB by Przemo http://www.przemo.org/phpBB2/

W tej chwili testowe forum dostępne jest pod adresem www.oels.yoyo.pl , docelowo adres byłby taki: www.olesnica.yoyo.pl
Jak napisałem forum jest w trakcie testów i jego wygląd może ulec zmianie. Niewielkim zmianom na pewno ulegnie także sama funkcjonalność forum – mam nadzieję, że wyłącznie na plus.

Co zmieniło by się dla użytkownika?

Wygląd.
Obrazek

Bardziej rozbudowany moduł statystyk http://www.oels.yoyo.pl/statistics.php (logowanie jak na obecne Forum).

Wyświetlanie ostatniego postu w danym dziale forum.
Preferencje użytkownika.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Dodawanie punktów za pomoc
Zakładając problemowy temat, w przypadku uzyskania od innego forumowicza odpowiedzi na nurtujące nas pytanie, możemy „nagrodzić” go punktem za pomoc – klikając w przycisk ‘pomógł’.
Obrazek Obrazek

Na kontach użytkowników będą zbierać się punkty za pomoc, jakiej udzielili.
Poniżej widać też oznaczenie, że dany forumowicz jest w tej chwili zalogowany – online
Obrazek

Możliwość udzielania ostrzeżeń forumowiczom. Na poniższym obrazku widać, że dostałem (a raczej sam sobie dałem) jedno ostrzeżenie. Czerwony pasek przesuwa się w prawo wraz z narastaniem liczby ostrzeżeń. Cyfry 1/3/4 oznaczają, że dostałem 1 ostrzeżenie, po trzecim zablokowano by mi możliwość pisania na forum, a po czwartym nie mógłbym wejść na forum. Klikając na pogrubioną 1 pokaże się kolejny ekran, na którym widzimy kto i za co ostrzeżenie nadał oraz możemy poczytać o podstawowych ustawieniach ostrzeżeń. Ostrzeżeniami byliby „nagradzani” forumowicze nie przestrzegający obowiązującego na forum regulaminu (np. za nie stosowanie zasad ortografii i interpunkcji). Jeśli administracja forum zauważyłaby poprawę użytkownika, ostrzeżenie/a mogłyby zostać zlikwidowane.
Obrazek
Obrazek

Możliwość kontroli kiedy użytkownik ostatni raz odwiedził Forum, czy wręcz nie odwiedzał go po zarejestrowaniu w ogóle.
Obrazek

1. Oznaczenie tematów, w których użytkownik brał udział.
2. Możliwość dodawania opisu zakładanego tematu.
3. Nadawanie zakładanym tematom emotikonek.
4. Przy ustawieniu kursora nad tematem możliwy jest podgląd pierwszego i ostatniego w nim postu.
Obrazek

Jedyną uciążliwością dla użytkowników byłoby tylko uzupełnienie danych w profilach (numeru GG, adresu strony, zainteresowań itd) i dodanie avataru - te dane nie są niestety przenoszone.

Czekam na Wasze uwagi.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Witam
Trochę się obawiam tego nowego Forum. Widzę, że jest dużo więcej skomplikowane i nie wiem czy sobie poradzę. Mam braki techniczne, zwłaszcza w terminologii komputerowej. Co oznaczać będzie słowo (ignoruj)?
Mietek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Mietek pisze:
Widzę, że jest dużo więcej skomplikowane

Jest bardziej rozbudowane od strony administracyjnej. Podstawowe zasady działania (czytanie i pisanie postów) pozostają bez zmian. Nie ze wszystkich "wodotrysków" trzeba korzystać :wink:

Mietek pisze:
Co oznaczać będzie słowo (ignoruj)?

Załóżmy, że któryś z Forumowiczów będzie Ci działał na nerwy swoimi postami, wtedy klikając na [ignoruj] zamiast nich będziesz widział komunikat:
Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij Tutaj żeby zobaczyć jego post.
Kliknij Tutaj żeby przejść do swojej listy ignorowanych

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Jest trochę "za czerwono" resztę widziałem na innych forach. Jeśli to ma pomóc administratorowi w prowadzeniu forum jestem za :roll:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

ruzam pisze:
Jest trochę "za czerwono"

Już nie.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Dziękuję za wyjaśnienia. Widzę, że nie mam się czego obawiać. W razie trudności będę mógł zapytać innych forumowiczów (mam nadzieję, że będzie taki temat jak np. problemy użytkowników). W takim razie jestem "za".

Mietek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Dobry wieczór,

Od dawna śledzę rozwój Waszego forum i chciałbym pomóc w kwestiach technicznych. Wiem, że temat był przerabiany i padła deklaracja, że nie przyłączycie się do żadnego z for już istniejących, ale może coś się zmieniło w tym temacie..
Od paru lat funkcjonuje http://forum.olesnica.org.pl i z pożytkiem dla wszystkich byłaby integracja Waszego forum o Historii Oleśnicy z naszym forum.
Skrypt phpBB by Przemo w opinii wielu informatyków nie jest idealnym skryptem forumowym, jego słabe strony to niskie bezpieczeństwo oraz nieoptymalne zapytania do bazy danych (wydajność).
Na forum.olesnica.org.pl używamy profesjonalnego silnika forum (mamy wykupioną licencję) Invision Power Board(http://pl.wikipedia.org/wiki/Invision_Power_Board). Forum od strony administracyjnej ma olbrzymie możliwości. Na utworzonym subforum Historia mielibyście wszelkie prawa moderatorów oraz nieskończenie dużo powierzchni dyskowej na dokumenty i fotografie.
Serwer jest administrowany przeze mnie, zajmuję się tym profesjonalnie od wielu lat. Zapewniam codzienne kopie zapasowe plików i baz danych. Maszyna znajduje sie w RDI, co zapewnia najlepsze czasy dostępu dla wielu tysięcy oleśniczan. Mamy też dużą bazę użytkowników, którzy potrzebują informacji o historii naszego regionu.
Proponowałem to już Panu Markowi w 2005 roku, ale nie był wtedy zainteresowany. Ufam, że zmieni zdanie. Na pewno ta
współpraca o wiele bardziej spopularyzowałaby tematy historyczne dla wielu mieszkańców naszego miasta.

Jeżeli natomiast nie chcecie z jakiś powodów połączyć się z forum.olesnica.org.pl możemy porozmawiać o
zasponsorowaniu dla Was osobnego serwera. Nie mogę pozostać obojetnym na pomysł osadzenia tak ważnego dla nas forum na jakimś bezpłatym serwerze, który jak wiadomo nie gwarantuje niczego.

pozdrawiam,
Piotr Reda

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

W takim razie ja też jestem za. Jeżeli to pomoże administratorowi i nam zwykłym piszącym i czytającym, oraz w jakiś sposób będzie bezpieczniejsze, no i ta większa przestrzeń dyskowa, to chyba będzie dobry pomysł.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Jak mawia mój "ulubiony" Jan Pospieszalski - warto rozmawiać ;)
Dlatego też przedyskutujemy z pio sprawę przyszłości naszego Forum. O efektach rozmów na pewno napiszemy.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Przejście na inny serwer jest czynnością techniczną i administracyjną. Uwierzmy Paulusowi, że podejmie właściwą decyzję, i że będzie to z pożytkiem dla nas - uczestników forum. Proponuje przenosić forum bez prowadzenia głosowania. Tym bardziej. że nie wszyscy zaglądają do działu, gdzie jest prowadzona dyskusja.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Przeniesienie serwera to bardzo dobry pomysł a autonomiczności tegoż forum będę bronił jak niepodległości

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]