Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest sob wrz 30, 2023 9:29 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

za tą budowlą z wieżą jest mały park w którym w bardzo bliskiej odległsci około 50 do 70 m była kaplica ( do dziś stoi ten budyneczek ale jakie ma przeznaczenie nie wiem )
ten plan wioski jest jak na tamte lata niedokładny - nie zgadzają mi się na nim budyneczki
na dole gdzie biegnie droga jest cyfra 134 która oznacza górkę - tej górki niestety nie widać ponieważ porasta ją las - dawno temu było to grodzisko

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Grodzisko dalej istnieje, przynajmniej na planie

http://www.olesnica.nienaltowski.net/Fo ... e/grod.jpg

Nie wiem czy pracownicy leśni lub poszukiwacze skarbów go nie rozorali. Z lewej strony była jeszcze dymarka, a z przodu ślady osadnictwa łużyckiego. Takie plany pokazuję z obawą, aby hieny nie rozkradły tego, co pozostało.

W Bystrem powinny pozostać ślady po wielkim myślicielu Abrahamie von Franckenbergu - piwnice zamku i resztki kaplicy zamkowej. Może na resztkach zamku wybudowano (jak to bywało) obecny pałacyk. Podobno w kaplicy zamkowej go pochowano. Ale odnalazłem ślady istnienia tablicy nagrobnej w Kościele zamkowym w Oleśnicy, co mogłoby wskazywać (choć nie musi), ze tutaj został pochowany. Każdy wzgórek w Bystrem może być miejscem istnienia zameczku Franckenberga. Wielu ludzi zafascynowanych tym myślicielem chciałoby odnaleźć zameczek i jakieś ślady po właścicielu.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

hm generalnie śladów jako takich nawet po poprzednich mieszkańcach nie pozostało prucz domów i gospodarstw które zajmowali
w Bystrym nie ma zadnego pomnika ani płaskorzezby która by upamietniała osobę lub osoby z dawniejszych czasów
zastanawia mnie nawet bo nie ma tam pomnika poświęconego poległym w I wojnie co było tradycją stawianie wszedzie tam skąd żołnierze pochodzilii te pomniki stoją do dziś nawet w Austrii i Czechach a w Bystrym nie ma nic
jedyna górka jaka występuje we wiosce to ta na której stoi pałac i obora którą widać na zdjęciu po lewej stronie i za tą oborą budynek w którym dawniej była pralnia
byc może zameczek lub dworek Abrachama stał własnie gdzieś tam :idea:
a z alei lipowej która wiodła do starego grodziska i ujecia wody zostały może ze dwie lipy

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Chciałbym się podzielić uwagą na temat jeszcze jednego (prawdopodobnie) grodziska w tej okolicy.
Jadąc drogą z Oleśnicy przez Bystre i Krzeczyn, przed samą wsią Piszkawa, po prawej stronie, blisko drogi, znajduje się wzgórze, które bardzo przypomina dawne grodzisko. Wzgórze, w latach 70-tych było bardzo dobrze widoczne z drogi. Nie było pokryte żadnymi zaroślami. Ilekroć tamtędy przejeżdżałem, to zawsze się zastanawiałem nad tym wysokim kopcem ziemi. Może ktoś coś wie, o tym miejscu.
Pozdrawiam
Mietek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Rzeczywiście jest tam wzgórek, który może wskazywać na byłe miejsce usytuowania jakiegoś grodu obronnego (strażniczego). Jest to tym bardziej prawdopodobne, że przy nim biegła kiedyś ówczesna droga Wrocław-Oleśnica (w XIX w. jeszcze tamtędy kursowały dyliżanse i wozy pocztowe). W nielicznych materiałach, które posiadam, to miejsce nie jest zaznaczone jako "zabytkowe". Przed wojną, a może po wojnie, prawie na jego szczycie wybudowano słup wysokiego napięcia (obecnie nie używany) na fundamencie betonowym. Czyli musieli robić wykopy. Gdyby coś znaleźli - mogłaby być o tym wzmianka. Najpewniej elementy ewentualnego grodu leżą niżej.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

grudek to raczej nie był - bo górka nie jest spora i jest zbyt stroma , bardziej obstawałbym przy jakimś kurchanie z okresu kultury £uzyckiej
może w opracowaniach archeologicznych jest wymienione to miejsce ??
chcę wrucic jeszcze do sprawy pomnikow poległych żołnierzy z okresu I wojny światowej , więc jak pisałem w Bystrym prawdopodobnie nie było takiego pomnika a jak w innych wsiach na trasie Olesnica - Wrocław - przez Brzezią £ąkę ?? czy takie pomniki sie tam zachowały ?
i jeszcze Bystre - czy ta wieża mogła słuzyc jako wieża strażacka ? chyba tak bo po cóż innego takie cudactwo w środku folwarku ???

pozdarwiam

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

marecki pisze:
chcę wrucic jeszcze do sprawy pomnikow poległych żołnierzy z okresu I wojny światowej , więc jak pisałem w Bystrym prawdopodobnie nie było takiego pomnika a jak w innych wsiach na trasie Olesnica - Wrocław - przez Brzezią £ąkę ?? czy takie pomniki sie tam zachowały ?

Czy się zachowały, tego nie wiem. Część takich pomników jest tutaj: http://www.olesnica.org/Pomniki_ofiar_wojny.htm a kilka wrzuciłem TU.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Cytuj:
czy posiada ktos może fotografie Bystrego Ludwigsdorf kiedy był on jeszcze niemiecki ?

Posiada - proszę bardzo:
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Fo ... ystre1.jpg

http://www.olesnica.nienaltowski.net/Fo ... ystre2.jpg

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

ooooooooooo !!!!!!!!!!!!
Panie kod naprawdę nie wiem jak Panu podziękować ?
serdecznie pozdrawiam !!!!
marecki

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Ten okrzyk radości jest wystarczającym podziękowaniem.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

gdzie udało się Panu wynaleśc te dwa wspaniałe zdjęcia ??? ( ja myślałem ze umię wszystko znalesc w necie :) )
na fotografiach są obiekty których nigdy niewidziałem bo poprostu juz ich nie było gdy sie urodziłem , na ich miejscu stoją inne - i tu mnie dziwi skoro nie było zadnych nalotów na Bystre ani zadnych walk o nie to gdzie te budynki się podziały ????
tu na fotografii nie wyglądaja na ruiny i podupadające
ot to jest zagadka dlamnie :idea:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Zdjęcia nie pochodzą z Internetu, dlatego nie mógł Pan ich znaleźć. Myślę, że z czasem - wspólnymi siłami Forumowiczów uda się rozwikłać tę i inne zagadki.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

szczerze powiem że nie spodziewałem się aby takie zdjęcia się zachowały - zwłaszcza te lotnicze :idea: - zastanawia mnie w którym roku zostało wykonane ? dom który stoi w prawym dolnym rogu został zbudowany w 1923 r taka jest sygnatura muraża który go stawiał i nazywał sie Paul Linke , napis jest umieszczony na kominach na strychu , byc może był to miejscowy muraż lub rzemieslnik z Oels
budynek był pralnią , na strychu była suszarnia i magiel ręczny który pozostał po dawnych gospodarzach a pod prawą strona budynku była piwnica i był częsciowo podpiwniczony

pzdr !

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Zakon Trupiej Czaszki
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj

Rycerski Zakon Trupiej Czaszki (Herzoglich Württemberg-Oelssischer Ritterorden vom Totenkopf) był zakonem kontemplacyjnym w Księstwie Oleśnickim na Dolnym Śląsku i później w Księstwie Saksonia - Merseburg.

Ufundował go w r. 1652 książę Sylwiusz Nimrod, pierwszy władca Oleśnicy z dynastii wirtembersko-oleśnickiej. Książę Sylwiusz, który w r. 1649 powołał śląskiego mistyka Johannesa Schefflera, zwanego Angelus Silesius (Anioł Śląski) na swój zamek jako nadwornego lekarza, był pod wpływem mistyków i śląskich Różokrzyżowców, którzy mieli swój główny ośrodek w Ludwigsdorf (ob. Bystre) nieopodal Oleśnicy, majątku ich przywódcy Abrahama von Franckenberga.

Rycerze i damy (wyjątkowo jak na owe czasy dopuszczono niewiasty do zakonu) poświęcać się mieli kontemplacji nad "tajemnicami Boga i Przyrody" i sensem życia w myśl maksymy "Memento mori".

Insygnia zakonne składały się ze srebrnej lub emaliowanej na biało trupiej czaszki, zawieszonej na szyi na czarnej wstędze z wyhaftowanym srebrnym napisem "Memento mori" oraz srebrnego pierścienia z trupią czaszką noszonego na lewej ręce.

Zakon wygasł wraz ze śmiercią księcia Sylwiusza w r.1664. Odnowiła go jego wnuczka Luiza Elżbieta ks. Saksonii-Merseburga w r. 1709 jako zakon żeński. Wygasł ostatecznie w pierwszej połowie XVIII wieku.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Zakon Trupiej Czaszki próbował odnowić ok. 1806-1809 roku "Schwarze Herzog" (Czarny Książę) Fryderyk Wilhelm z linii brunszwickiej. Skończyło się tym, że jego oddziały nosiły na czapce emblemat - trupią czaszkę. Oddziały brunszwicko-oleśnickie były szeroko znane w historii i zapewne dlatego ten emblemat rozprzestrzenił się w Europie, m.in. trafił później do SS. Szerzej o tym na http://www.olesnica.nienaltowski.net/Trupia_czaszka.htm

O przyjaźni A. Franckenberga i Anioła Ślązaka, oraz jego częstych pobytach w Bystrem http://www.olesnica.nienaltowski.net/An ... lesius.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]