jadąc ulicą Ludwikowską w stronę Wrocławia pierwszą wioską jest Bystre
jak dlamnie wioska bardzo ciekawa ponieważ przed wojną jej zaplecze gospodarcze mogło dorównywać dzisiejszym małym miasteczkom ( choć już to tez nie jest prawdą w czasach uni europejskiej )
w Bystrym był pałac , młyn , szkoła , rzeznia , pralnia , cmentarz i zapewne jeszcze inne podobne budynki spełniające jakieś funkcje
bedąc mały przysłuchiwałem się opowiescią pionierów którzy się w Bystrym osiedlili i jedna utkneła mi w pamięci do dziś
niewiem czy jest prawdziwa i może na forum ktoś odpowie jak było naprawdę
podobno przy pierwszym stawie gdzie dziś jest boisko stała szubienica i na niej były wykonywane egzekucje ludnosci cywilnej róznych narodowosci pracujących przymusowo na terenie dolnego sląska
a za Bystrym jadąc szosą w kierunku na Krzeczyn około dwóch kilometrów od Bystrego po prawej stronie zaraz za piaskownią , miało znajdować się krematorium gdzie odrazu palono zwłoki - dziś w tym miejscu rosnie kępa drzew a trzydziesci lat temu stała tam woda
czy ktos potrafi odpowiedzieć na moje pytania ?
czy posiada ktos może fotografie Bystrego Ludwigsdorf kiedy był on jeszcze niemiecki ?
czy w samym Bystrym toczyły sie jakieś walki w czasie wyzwalania w styczniu 1945 r ?
serdecznie pozdrawiam
Dodane po 13 godzinach 47 minutach: