Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest sob wrz 30, 2023 10:12 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Sokole Oko

W minione wakacje ja z kolegą wpadliśmy na pomysł aby dojechać rowerami do miejsca gdzie zaczyna się rzeka Oleśnica ;)
No i pojechaliśmy :D Mieliśmy ze sobą dość dokładną mapę i "drobniaki" na małe co nieco. Jakoś o dziwo totalnie zboczyliśmy z zaplanowanej ścieżki, ponieważ jechaliśmy wzdłuż jakieś innej rzeki. Pojawiliśmy się pod miejscowością Chełstów. Nieopodal tej miejscowości napotkaliśmy przedwojenny młyn wodny:

Obrazek

Na tym zdięciu pomyliły mi się klawisze na komórce i przez przypadek połączyły mi się dwa zdięcia:
po lewej stronie murek z korytem rzeki a po prawej wnętrze murów młyna

Obrazek

500m dalej była tama, która spuszczała wodę ze stawu
Obrazek Obrazek

Tak dalej jadąc wzdłuż rzeki zauważyliśmy, iż rzeka zamienia się w strumyczek. Pomyśleliśmy, że już zbliżamy się do początku rzeki Oleśnica. Tak idąc po lesie z ciężkimi rowerami znaleźliśmy piękne miejsce :D PRAWIE JAK W GÓRACH!!
Strumyczek spływający sobie a przy nim stół z kamiennym blatem i ławeczkami dookoła niego. Tylko jeden taki stół z laweczkami tam był. Kilka metrów dalej miejsce, w którym prawdopodobnie mógł być jakiś motek.

oto ten stolik...

Obrazek Obrazek

i ta rzeczka...

Obrazek Obrazek Obrazek

na pierwszym zdięciu: po obu stronach rzeczki na tych "górkach" (nie wiedziałem jak nazwać ^_^') jest drużka i w tym miejscu zapewne musiał być jakiś mostek.
drugie zdięcie jest zrobione właśnie z dróżki wprost w dół
trzecie zdięcie: pokazany jest chyba fragment (a może nie) mostku

Dowiedziawszy się z mapy, że to nie jest rzeka Oleśnica zawiedzeni i zmęczeni wyjechaliśmy na szosę i wracaliśmy do domu... Nie zauważyliśmy szczegółu, że koło Chełstowa jest wioska Chełstówek i zamiast do Oleśnicy to dojechaliśmy do Twardogóry. Ździwieni tym faktem zrobiliśmy tam przerwę. Lekko za Twardogórą popękały i połamały mi się przerzutki i wracaliśmy ponad 3 godz. prawie na nogach do Oleśnicy...ale było warto!!

Mamy taką nadzieję, że kolejny raz umówimy sie na wyprawę wzdłuż rzeki i postaramy się dojechać do celu.

Ostatnio zmieniony pt wrz 25, 2009 12:25 pm przez Remigiusz, łącznie zmieniany 1 raz

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Początek rzeki (potoku) Oleśnica lezy obok miejscowości Drogoszewice (Schoneiche). Przed wojną dwie wsie toczyły spór o źródło rzeki. Wygrywał promocyjnie Szczodrów (Schollendorf), gdyż wydał widokówkę, z napisem "Źródło potoku Oleśnicy". Przez pomyłkę znalazła się ona w nowej monografii Oleśnicy jako widokówka oleśnicka.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]