Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest sob wrz 30, 2023 10:05 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

a co by miało być takiego w tych miejscowosciach aby je łączyć podziemnym tunelem ?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Tunele
Reichenbach z Goszcza miał połączony swój zespól pałacowy z kilkoma budynkami w miejscowości (Z dawnym przedszkolem, kościołem ewangelickim i mauzoleum) Takie same tunele znajdują sie w Twardogórze... Między Twardogórą a Goszczem znajduje się coś w stylu bunkra. Jeszcze kilkanaście lat temu we wspomnianym bunkrze znajdowało sie jeszcze wejscie w głąb ziemi... Schodziło sie po drabince jakies 3-4 metry... Po wejsciu dało sie przejsc około 50metrow w kierunku goszcza dalej było zawalone, w kierunku Twardogóry stała woda... Wejscie w bunkrze zalali betonem... Tak samo jak inne wejscia w goszczu i w pałacu w Twardogórze...

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisiaj na allegro zakończyła się aukcja widokówki z Gross Graben ale niestety nie udało mi śię :cry:
Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

I jak tam adamuss? Dalej planujesz zakup wykrywki ? (wykrywacz metali) Tez mialem taki pomysl ale chyba sie wstrzymam jeszcze w tym roku.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Teraz są najlepsze ceny. To chyba ze względu że nie widać końca zimy. Aktualnie mam kilka typów ale nie są to jakieś cuda, nie chcę wydawać wielkich kwot bo nie wiem czy spodoba mi się łażenie po lasach i grzebanie w ziemi :wink: :wink: :wink: :!: :!: :!:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Zapomnialem sie przywitac :oops:. Jestem nowy na forum. Widzę, że na forum cisza i spokój.

adamuss pisze:
Aktualnie mam kilka typów ale nie są to jakieś cuda, nie chcę wydawać wielkich kwot bo nie wiem czy spodoba mi się łażenie po lasach i grzebanie w ziemi :wink: :wink: :wink: :!: :!: :!:

Czy możesz mi zdradzić jakich wykrywek jesteś posiadaczem ? :) Czy moze miales na mysli ze masz na oku kilka typów :?: :D

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Chciałem tylko powiedzieć że mam kilka na oku. Ale nie posiadam żadnego.
Na aukcjach internetowych i w sklepach z militariami tego pełno.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
A czego spodziewacie się pod ziemią w okolicach Grabowna?

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Pozostałości po: przeczytaj sam http://www.olesnica.nienaltowski.net/Eu ... cinski.pdf

Zresztą nigdy nie wiadomo co kryje ziemia :?: :?: :?:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
W takim razie gdzie w Grabownie proponowałbyś szukać . Znam bardzo dobrze topografię Grabowna i okolic . W dzieciństwie spędzałem tu wakacje. Grodzisko zostało przebudowane , wypchnięto stawy i nie słyszałem aby ktoś coś tam ciekawszego znalazł . Może w parku ? Słyszałem coś o lochach pod płytą obecnego boiska . Może w okolicach starej szkoły ? Co myślisz o tym ?

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie osobiście interesowały by lasy w okolicy Bukowinki i Holendrów. Ale każdy może szukać gdzie chce (jeżeli nie jest to teren prywatny)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Witam chciałbym poruszyć tutaj temat o proboszczu Grabowna Wielkiego, a dokładniej o jego wybryki. Nie chcę go tu oczerniać ale to co wyprawia przechodzi ludzkie pojęcie. Ostatnim jego pomysłem było wycięcie wszystkich drzew rosnących na terenie kościoła, nie wiadomo czy miał na to pozwolenie, a choćby i miał to nie należały one do niego tylko do parafii, wiec na wycięcie drzew powinni zgodzić się parafianie, tylko że nikt ich o zdanie nie pytał. Ale wiadomo że planuje w tym miejscu zrobić parking. Drzewo zabrał miejscowy przedsiębiorca, ciekawe za ile??? i co proboszcz za te pieniądze zrobi dla parafii.

Ja jestem mieszkańcem Grabowna od urodzenia a pod kościołem zawsze były drzewa wyglądało to ładnie, a szczególnie zimą gdy śnieg leżał na świerkach otulając całe drzewa.
Nawet przed wojną pod kościołem rosły drzewa i krzewy co można zauważyć na rycinach i zdjęciach z tego okresu.
http://images23.fotosik.pl/243/7f1ccf2ae29554demed.jpg
http://images49.fotosik.pl/233/998847fdf55f480e.jpg

Dostałem pewien wiersz o naszym księdzu którego tu zacytuję:

Szumiały drzewa
Śpiewały ptaki
Lecz ścięto je wszystkie
Zostały pniaki

Drwalem i katem
Tych świerków i brzóz
Został ksiądz proboszcz
Grabowiański "Anioł Stróż"

Kiedy przyrodę niszczy człowiek
Będzie rozliczony
Przed samym
Panem Bogiem

Jezus na krzyżu
Przed kościołem płacze
Bo zniszczono przyrodę
I ludzką pracę

Wiersz byłej mieszkanki Grabowna

To wszystko podeprę kilkoma zdjęciami, szkoda tylko że nie mogę znaleźć zdjęć terenu przed wycięciem drzew było by wtedy widać ogrom zniszczeń. Ale myślę że znajdę takie zdjęcia i wtedy je zamieszczę.
Obrazek Obrazek Obrazek
Mieszkańcy na znak protestu palili znicze na pniach ściętych drzew.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Szok
Jestem mieszkańcem Grabowna Wielkiego i też mi sie to bardzo nie podoba!!! Te piękne drzewa rosły przez wiele lat a ścięto je w jeden sobotni poranek!!! Przez te lata nikomu nie przeszkadzały a nawet były ozdobą! Ale teraz za to mamy połatane chodniki i pusty plac, który szpeci zabytkowy kościół. Dodaje zdjecie, popatrzcie i powspominajcie!!!! Obrazek

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

tutejszy pisze:
Ostatnim jego pomysłem było wycięcie wszystkich drzew rosnących na terenie kościoła, nie wiadomo czy miał na to pozwolenie

Co można sprawdzić kontaktując się z Referatem gospodarki nieruchomościami i ochrony środowiska w waszym Urzędzie Gminy (pok. 3, tel. 399 22 38 ).
Internet pisze:
Skuteczną formą interwencji w przypadkach nielegalnej wycinki lub źle uzasadnionego wycięcia drzew jest zbiorowy protest wielu osób. Znajdź organizację ekologiczną w Twoim regionie. Pokażcie, że problem który zauważyłeś jest dostrzegany przez wiele osób, im więcej tym lepiej.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Chciałem przypomnieć, że to jest forum dotyczące historii (w tym wątku akurat Grabowna Wielkiego). Zostawiam dwa pierwsze posty - jeśli dowiecie się czegoś więcej w urzędzie (było zezwolenie czy nie) wtedy prosimy o krótką informację. Reszta wpisów trafiła do przechowalni i tam też będą trafiały następne pisane nie na temat.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]