Właśnie przed kilkunastu minutami przelatując po kanałach telewizyjnych zauważyłem kadr z naszą ulicą Wały Jagiellońskie i więziennym murem. Okazuje się, że również realizatorzy polsatowskiego serialu "Pierwsza miłość" nakręcili część scen w oleśnickiej placówce penitencjarnej, oraz w jej najbliższym otoczeniu.
A propos oleśnickiego Zakładu Karnego, usłyszałem ostatnio, iż lider grupy Wały Jagiellońskie - Rudi Schubert, odbywał w nim właśnie karę odosobnienia i stąd potem wzięła się nazwa grupy - właśnie od nazwy ulicy przy której mieści się ZK. Jak zarzeka się mój informator, taką genezę nazwy zespołu przedstawił R. Schubert w programie telewizyjnym Niny Terentiew, pt. "Bezludna wyspa".
Może się to wydawać dziwne, zwłaszcza zważywszy na fakt, iż oleśnicki ZK w tamtych latach to była "S-ka", czyli placówka dla osadzonych - powiedzmy, hm... słabowitych na zdrowiu (również tym psychicznym) - a na takiego Rudi nie wygląda.
Nie wiem czy to prawdziwa informacja - jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat, niech dopowie (w końcu to dział "Pogaduchy".

).