Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest śr paź 04, 2023 3:37 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Dyrektor Forum

W trakcie konferencji o Wirtembergach - dyr. zamku publicznie powiedział, że w najbliższych miesiącach dziedziniec zamku będzie udostępniony turystom.

Jeśli ktoś nie zobaczył jeszcze wystawy o Wirtembergach - może wpuszczą na teren zamku? Jest tam wiele "obrazków" których jeszcze na stronie nie pokazywałem. Ponadto są one w znacznym powiększeniu. Także w dużym powiększeniu można zobaczyć w osobnych gablotach zdjecia medali i monet w bardzo dobrym stanie zachowania, których także nie pokazywałem. Młodszym forumowiczom przypomnę, że podobne wystawy, dotyczących najczęściej tematów oleśnickich, odbywały się kiedyś w Galerii na pl. Zwycięstwa. Teraz do tej tematyki i tamtej jakości wystaw wraca PCEiK.

Dr. W. Mrozowicz zapowiedział, że za 8-9 miesięcy odbędzie się na zamku międzynarodowa konferencja naukowa dotycząca Podiebradów. Wtedy będzie także podobna wystawa.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Gratuluję autorom wystawy.
Dopiero w niedzielę miałem okazje zwiedzić wernisaż wystawy o Wirtembergach i jestem pod wrażeniem. Nie byłem tam sam, była tam grupa osób także przyjezdnych. Widziałem jak zwiedzający robili sobie zdjęcia pamiątkowe w sali wystawienniczej i na dziedzińcu. W zamku wręcz zaprasza się do zwiedzenia wystawy, dowiedziałem się że w najbliższym czasie na wernisażu będzie wycieczka ze szkoły.

Tablice, informacje zawarte, są i będą stale aktualne, ważne aby z czasem coś nie przepadło. Wernisaż można co kilka lat wznawiać uzupełniać o kolejny rozdział historii Oleśnicy. Może być uzupełnieniem eksponatów muzealnych w tworzonym muzeum(?).

Trochę nie w temacie wystawy ale pomyślałem czy przed salą wystawienniczą istniałaby możliwość ustawienia oryginalnej rzeźby Nike.

Obrazek

http://matryca.fotolog.pl/2212801,link.html

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Podobno wystawa będzie eksponowana także w Bazylice Mniejszej. Wtedy więcej oleśniczan ją zobaczy. W czwartek PCEiK organizuje powtórzenie wystąpienia dra P. Oszczanowskiego, ale dla młodzieży szkół oleśnickich.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

ruzam, rzeźba Nike jest uszkodzona. Kiedyś stała na korytarzu w dawnej części muzealnej zamku. Jest pooootwornie ciężka, więc strach podjąć próbę znoszenia jej po śliskich schodach pałacowych, nie mówiąc o wnoszeniu jej do góry.
I jeszcze - gwoli ścisłości: wernisaż to pokaz dzieł sztuki [ew. materiałów historycznych - jak w tym przypadku] dla zaproszonych gości, odbywający się jeszcze przed otwarciem wystawy dla publiczności.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ciekawe czy będzie też kiedyś konferncja na temat Piatów oleśnickich :)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]