Najczęściej herby (symbole ) na stronach internetowych miast są umieszczone na stronie głównej. Np. strona Starostwa, UG Oleśnica, Twardogóra (sposób przedstawienia symboli do naśladowania) lub herb pojawia się po kliknięciu na nazwę miasta (gminy) np. Syców. A jak jest w Oleśnicy? Miasto nie umieściło na stronie UM herbów, flag, itd., aby mogli je poznać mieszkańcy, lecz tylko dla dziennikarzy. Mieszkańcy nie powinni wiedzieć jak wygląda herb, flaga, pieczęć, łańcuch burmistrza czy odsłuchać hymnu. A jeśli ktoś chce poznć herb musi kliknąć na “Biuro Prasowe” i dalej po trzecim kliknięciu zobaczy coś herbopodobnego. Jeszcze 3-4 miesiące temu odsłona ta nazywała się Heraldyka Oleśnicy. Heraldyka to jak wiadomo nauka - natomiast tam jest nieuctwo. Pisałem o tym w 2008 r. i poprawili nazwę odsłony w 2009 r. Poprawili też kolor tarczy herbu Oleśnicy (nazwany przez kogoś nie mającego pojęcia - uproszczonym), bo był czerwony w czarne plamy. Ale nie to jest najważniejsze w tej głupawej odsłonie. Najważniejszy jest plik PDF o nazwie “herb miasta Olesnicy - załącznik do uchwały...“
Jak go się otworzy, pojawia się herb duży i mały, mający w najważniejszych elementach (tarczy i godle) różne kolory !!! A obok są kwadraciki pokazujące wzorcowe kolory i żaden z kolorów na herbie im nie odpowiada. I te postacie herbów są zatwierdzone uchwałą Rady Miasta i są obowiązujące!!! A obok pokazano herb, który ma jeszcze inne kolory. W jednej odsłonie są różne kolory herbów. Bawią się tym ludzie nie mający pojęcia. Ale to burmistrzowi nie przeszkadza i wszystko jest w porządku.
Więcej napisałem w 2008 r. na
http://www.olesnica.nienaltowski.net/he ... niczka.htm
I mogę sobie pisać na Berdyczów.