Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest śr cze 07, 2023 4:31 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Głaz w parku
Sokole Oko

Mam taką ciekawą zagadkę.. może już jest rozwiązana ;) A więc...

Kiedyś szedłem spacerkiem po parku na Wałach Jagiellońskich i zauważyłem pewien głaz:

Obrazek Obrazek

Mieści się tak... na brzegu parku od strony torów ;)
Może ktoś wie co to mogło być?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Remigiuszu, sądząc po zdjęciu, ten głaz nosi ślady ręcznej obróbki. Może być zabytkiem. Może ktos z członków forum z lepszym aparatem zrobi dokładniejsze zdjęcia? Czy to będzie kolejne odkrycie Remigiusza na miarę daty na wieży zamkowej? "Włodzio" powinien wejść pod swoje wielkie biurko w UM i odszczekać.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Park Karola II Podiebrada - nazywanym ciągle "Parkiem przy Wałach Jagiellońskich" kryje swoje tajemnice.
Po wielkiej wichurze która przeszła przez Oleśnicę i powaliła wiele bardzo starych drzew, zauważyłem cegły dużych rozmiarów wplątane w korzenie wyrwanego drzewa. Zerkając na fragment planu Wernera z tego miejsca zauważyłem że był tam dom wypoczynkowy i ptaszarnia. Po częstych deszczach na alei, w pobliżu miejsca gdzie w wyrwanym drzewie z korzeniami znajdowały się cegły, widać fragment muru. Takie miejsce z wielkimi cegłami znajduje się w parku jeszcze jedno. Sądzę że jeśli nic tam nie było budowane to może są to pozostałości i miejsca gdzie stała ptaszarnia i dom wypoczynkowy.

http://olesnica.nienaltowski.net/Werner3.htm
http://olesnica.nienaltowski.net/SztychWerner1736.htm

Obrazek Obrazek

Kamień Remigiusza to chyba bardzo stary, zwietrzały beton z nieprzesianego piasku. Pewnie to pozostałość po starych "urządzeniach parkowych" (altana, pergola) pamiętam że kiedyś były jeszcze takie dwa kamienie w części mocno zarośniętej.

Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Sokole Oko

Dzisiaj akurat szedłem z ciekawości i też widziałem ten fragment muru ;)

a propos pozostałych kamieni... Dzisiaj znalazłem jeszcze jeden ale chyba nie taki jak ten... mieści się on, jak by się patrzyło na 2 zdięcie ruzama to równolegle w lewo kilka metrów dalej pod drzewem. Tamten kamień jest wkopany w ziemię i nieco płaski od tego.
Jeszcze jedną ciekawostkę widziałem ale chyba powojenną. Trochę dalej od kamienia jest płyta betonowa taka np: jak płyty na parkingu płatnym przy targu ul. Wrocławskiej. Ciekawe co się pod nią znajduje ;)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]