Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest śr cze 07, 2023 4:35 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Będąc ostatnio w Oleśnicy (bardzo krótko), odwiedziłem "nowy cmentarz". Trafiłem tam na nagrobek, który mnie bardzo zainteresował z tego powodu, że nie pasuje on pod żadnym względem do tego cmentarza, ani do obecnie stawianych nagrobków. Jestem pewien, że został on przeniesiony na ten cmentarz z innego miejsca. Ale dlaczego go przeniesiono?
Napis na tym nagrobku jest dość nieczytelny, ale wydaje mi się, że osoba ta (kobieta), zmarła wkrótce po wojnie lub nawet jeszcze w czasie jej trwania i z tamtego czasu pochodzi ten nagrobek.
Mnie ten grób bardzo zaciekawił, wprost zaintrygował. Chciałbym poznać jego historię. Może ktoś z Forumowiczów miałby możliwość, czas i chęć wyjaśnienia tej zagadki. Do tej informacji dołączam zdjęcie, które z braku czasu nie wykonałem najlepiej.
Gdyby ktoś się zainteresował, to mogę podać wystarczająco dokładne położenie tego grobu na cmentarzu.

Mietek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Proszę o podanie namiarów na ten grób. Podejdę tam ok. 1 listopada i popytam sąsiadów.

Szukam też grobu(ów) 4. milicjantów z 1946 r. Pytałem pracowników cmentarza, ale nie wiedzieli. Czyżby je skasowali?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Podaję miejsce położenia tego grobu.
Jest on usytuowany w lewym narożniku, wschodniej części cmentarza. Od wejścia (z parkingu) trzeba skręcić w lewo i tą aleją (pierwszą od płotu) iść do końca cmentarza i na końcu skręcić w prawo. Po paru metrach, po prawej stronie w pierwszym rzędzie, będzie ten grób. Dla łatwiejszego rozpoznania, zamieszczam zdjęcie nagrobka obok tego grobu.

Mietek
Obrazek

PS. Nie znam miejsca pochowania tych milicjantów.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Marek Włodarczyk, który zbiera wszystkie informacje dotyczące żołnierskich grobów - poprosił mnie o zrobienie zdjęć płyt nagrobnych z cmentarza AR w Oleśnicy. Miałem przy tym okazję zobaczyć wszystkie groby. Z zaskoczeniem zauważyłem grób 4. kobiet i być może to spowodowało, że ręka mi zadrżała i zdjęcie wyszło rozmazane. Zdołałem odczytać z niewyraźnego zdjęcia ich imiona: Natalia (18 lat), Antonina (18 lat), Olga (26) i Walentyna (19). Na wielu płytach (szczególnie od strony polskiego cmentarza) nazwiska przestają być czytelne.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Napis pod orłem (ku pamięci żołnierzy WP) też jest już mało czytelny i częściowo przysłonięty żywopłotem.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

paulus76 pisze:
Napis pod orłem (ku pamięci żołnierzy WP) też jest już mało czytelny i częściowo przysłonięty żywopłotem.

Miejmy nadzieję, że powrót wojska do Oleśnicy zmieni tę sytuację. Może także wzrośnie szacunek do Flagi Państwowej - jak kilka razy wojsko wmaszeruje na pl. Zwycięstwa ze swoim masztem - burmistrz zrozumie aluzję.
Niestety, prawdopodobnie przez następne 4 lata nie ulegnie zmianie głupawa uchwała herbowo-flagowa z 2006 r.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Powinno odnowić się tegoż orła ponieważ jest bardzo zniszczony a napisu to właściwie już nie widać,ale trzeba pochwalić Oleśniczan,iż w święta państwowe i wojskowe zapalają znicze przy tym pomniku ...

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
marekn pisze:
Proszę o podanie namiarów na ten grób. Podejdę tam ok. 1 listopada i popytam sąsiadów.

Szukam też grobu(ów) 4. milicjantów z 1946 r. Pytałem pracowników cmentarza, ale nie wiedzieli. Czyżby je skasowali?

Jeżeli chodzi o ten grób 4 milicjantów to został on skasowany z powodu nie opłacania placu . Po wejsciu główną bramą druga alejka w lewo koło studni dziś są tam dwa grobowce na jednym z nich są kwiaty i 2 znicze od rodziny jednego z milicjantów . Szczątki milicjantów są pochowane głębiej.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]