Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest ndz paź 01, 2023 3:12 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Święto Flagi
Dyrektor Forum

Na stronie MOKiS
http://www.mokis.pl/index.php?p=news&w=178
- święto flagi zilustrowano banderą statku handlowego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bandera
a nie flagą, którą można używać w Oleśnicy

W spisie uroczystości święta 3 Maja wymieniono składanie "kwiatów pod pomnikiem Kombatantów" Niedawno składano żałobne wieńce pod tym brudnym pomnikiem, z zardzewiałą tablicą intencyjną, z której zacieki zabrudziły kamień pomnika, z nieuzupełnionymi ukradzionymi ozdobnymi kołpaczkami na zardzewiałe śruby mocujące. O tym poniemieckim, przechodnim, brudnym pomniku pisałem już wiele razy. Czy go umyją na 3 Maja? Czy tablicę oczyszczą z rdzy?
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Br ... atanta.htm

Na święto herbu będa rozdawać herb Oleśnicy (czyli zgodnie z nazwą - duży z klejnotem i labrami, bo prawdziwy herb Oleśnicy - mały, nazwali uproszczonym!!!) pełen podstawowych błędów heraldycznych, narysowany przez osobę nie mającą o tym pojęcia.

Na maszcie ratusza będzie podniesiona flaga terytorialna zamiast godniejszej - flagi urzędowej (z herbem) i to wszystko zgodnie(?) z ostatnio uchwaloną przez RM Oleśnicy głupawą uchwałą o flagach (zgodnie z nią, w Oleśnicy nie można podnosić, tylko wywieszać flagi. Natomiast "wywieszanie" dotyczy tylko flag na drzewcu wetkniętym w odpowiednie, zamocowane pod kątem, uchwyty. Uchwałodawcy nie zechcieli przeczytać podstawowej terminologii ze strony BBN zawartej pod hasłem PATRIOTYZM).

I jest normalnie. Jak co roku.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Odsyłam również do wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Rzeczypospolitej_Polskiej
Można tu zobaczyć, że użyto po prostu flagi z godłem a nie bandery dla ilustracji Dnia Flagi (na marginesie - tak właśnie nazywa się to święto).

Pozdrawiam,

Andy

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Uchwała RM
Zapoznali się, zapoznali. I nie można nazywać uchwały głupawą, tylko dlatego, że nie uczestniczyło się w jej podjęciu. A za takim rozwiązaniem, a nie za podnoszeniem i opuszczaniem flag miejskich, opowiedział się również cytowany tu masowo radny. Ale tu jest tylko chwalony. Nie mógł otrzymać tak istotnych wskazówek?

Pozdrawiam,

Andy

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Andy - po co Święto Flagi w Oleśnicy zilustrowano flagą, której nie można używać w Oleśnicy. To sugeruje młodzieży, że taką flagę można uzywać. To jest tylko objaw niskiej kultury flagowej, którą reprezentujecie razem z burmistrzem.

Dlaczego nie uchwaliliście przy ostatniej zmianie uchwały o fladze - flagi banera, a teraz ją wywieszacie na pl. Zwycięstwa. Dlaczego nie wzięliście przykładu z Twardogóry, które tę flagę uchwaliła.

Dlaczego nie uchwaliliście wieszania flagi przy pomocy drutów i dzisiaj ponownie ja w ten sposób zawiesiliście. To jest zupełny brak szacunku do flagi państwowej. Hańba!

W innym mieście, ktoś taki jak ja byłby zaproszony na komisję, napisałbym w 5 minut fachową uchwałę. Ale boicie się mnie zaprosić, bo podpadniecie.

Po mojej pisaninie na temat flag już wiele się w Olesnicy w tej dziedzinie zmieniło. Można o tym poczytać na:
http://www.olesnica.nienaltowski.net/Dzien_flagi.htm
W innym mieście już po pierwszym moim wystąpieniu byłbym zaproszony do Burmistrza, aby powiedzieć o zasadach wieszania flag. A tak muszę uczyć przez 5 lata kultury flagowej i marnować swój czas. Wierzę, że przyjdzie taki dzień, że zmieni się ta głupawa uchwała i na placu Zwycięstwa zostanie normalnie podniesiona flaga.

Dlaczego podniesliście flagę na ratuszu, chociaż zgodnie z waszą uchwałą nie istnieje możliwość w Oleśnicy podnoszenia flag - tylko zawieszania na drzewcach.

Ostatnio zmieniony pt kwie 30, 2010 3:27 pm przez marekn, łącznie zmieniany 1 raz

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Do P. Andy'ego: pod wskazanym przez Pana linkiem znajduje się także doprecyzowanie przeznaczenia tzw. flagi państwowej z godłem, która wg obowiązującego stanu prawnego -
Cytuj:
Aktualnie flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą (art. 8 i art. 9 ustawy):

przedstawicielstwa dyplomatyczne, urzędy konsularne oraz inne oficjalne przedstawicielstwa i misje za granicą na budynkach lub przed budynkami ich siedzib urzędowych, a także kierownicy tych przedstawicielstw, urzędów i misji na swych rezydencjach i środkach komunikacji – w wypadkach przewidzianych w prawie i zwyczajach międzynarodowych,
cywilne lotniska i lądowiska,
cywilne samoloty komunikacyjne podczas lotów za granicą,
kapitanaty (bosmanaty) portów – na budynkach lub przed budynkami stanowiącymi ich siedziby urzędowe,
polskie statki morskie jako banderę, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami szczególnymi; ponadto do bandery stosuje się prawo i zwyczaje międzynarodowe

Pozdrawiam serdecznie i Pana, i Gospodarzy forum, bo to mój pierwszy wpis tutaj.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Czytelnik strony Edward N. przypomniał mi, że za czasów "komuny" odbywały się na pl. Zwycięstwa różne uroczystości wojskowe. Wcześniej na plac przyjeżdżała przyczepa ze składanym masztem. Ustawiali go i odbywało się uroczyste podnoszenie flagi państwowej, orkietra wojskowa grała wtedy hymn państwowy. Tych istniejących pseudo masztów nie używali, gdyż nikt nie mógł sobie wyobrazić, aby flagę państwową mocować przy pomocy kawałków drutu. Byłaby wielka afera!

Przed I wojną światową (nie wiem, jak było poźniej) w trakcie świąt państwowych, a może związanych z cesarzem, podnoszono uroczyście flagi na maszty ratuszowe. Wówczas burmistrz, Rada i inni ważni pracownicy miejscy stawali przed ratuszem, oddając cześć sztandarowi. Dlaczego tego ceremoniału nie powtórzyć? Coż by się stało, aby raz w roku burmistrz, Rada Miasta i kierownicy różnych instytucji stanęli przed Ratuszem i towarzyszyli podniesieniu flagi państwowej. Kiedyś ten temat podniósł w Interpelacji W. Piechówka, Burmistrz odpisał, że to "...jest niepotrzebne." Przy okazji można przeczytać interpelację radnego z grudnia 2008 r. Oznaczonej nr 5. dotyczącej właśnie flag.
http://www.olesnica.nienaltowski.net/te ... elacji.htm

Dlaczego zajmuje się flagami, co mi niektórzy zarzucają. Ja zajmuje się historią miasta, a ona była związane także z symbolami miejskimi - herbem, flagą, pieczęcią itp. Ponadto jeśli istnieje uchwała je wprowadzająca, to uchwałodawca uznał, że te symbole są ważne. Jesli są ważne - należy się nimi zajmować. A że uchwały są głupawe (bez sensu!) - muszę spowodować, aby były bezbłędne. I do tego będę zmierzał.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc tutaj zadam pytanie: kiedy mieszkaniec Oleśnicy może wywiesić flagę miasta? Chodzi mi m.in. o najbliższe dni: 1-3 maja. Znalazłem zapis, że w czasie Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej wraz z biało-czerwoną nie powinno się podnosić żadnej innej flagi.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

paulus76 pisze:
Znalazłem zapis, że w czasie Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej wraz z biało-czerwoną nie powinno się podnosić żadnej innej flagi.

Dokładnie tego na stronie BBN-u nie wyjaśnili. Chodzi najpewniej o słowo"podnosić" czyli wciagać na maszty (stojące obok masztu z biało-czerwoną). Natomiast nic nie mówi się o wywieszeniu (flaga miejska na drzewcu) na swoim balkonie itp. Czyli wywieszać można.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]