Przypominam sobie huragan który powalił wiele drzew w parku przy ul. Wały Jagiellońskie. Jedno z wielkich drzew wichura wyrwała z korzeniami. W korzeniach tego drzewa wplątane było wiele cegieł - wielkich rozmiarów. W pobliżu tego miejsca widać fragmenty fundamentów lub ścian ceglanych w kształcie litery L. Miejsce to znajduje się na alei spacerowej, przed łąką za parkiem, od strony stawu na wzniesieniu. Zastanawiałem się czy to mogły być pozostałości ptaszarni lub domu wypoczynkowego z planu Wernera
http://olesnica.nienaltowski.net/Werner3.htm Niedawno widziałem jak w parku prowadzone były pomiary geodezyjne. Na drzewach są zaznaczone jaskrawą farbą znaki. Pewnie budowane będą utwardzone ścieżki spacerowe, także w miejscu gdzie znajdują się cegły. W tym miejscu przydałby się archeolog.
Cytuj:
1. Przy ul. Wały Jagiellońskie, w parku zamkowym 8 grobów żołnierzy rosyjskich i 4 groby osób wyznania katolickiego nieznanej narodowości zajmujący obszar około 240m2" ......
Wydaje mi się że chodzi tu o mały park znajdujący się przy ul. W. Jagiellońskie od strony zamku. To bardzo prawdopodobne że pozostały w parku groby które nie zostały ekshumowane.