Większość oleśniczan zna z pewnością książki opisujące historię i zabytki Oleśnicy. Czy są to starsze "
Oleśnica - miasto wież i róż" Zbigniewa Tempskiego, "
Oleśnica i okolice" Janusza Czerwińskiego i Krzysztofa Mazurskiego czy też najnowsza "
Oleśnica od czasów najdawniejszych po współczesność" Wojciecha Mrozowicza i Przemysława Wiszniewskiego.
Niewiele osób jednak zna inne książki (kryminały, dzienniki, itp.), których akcja dzieje się w Oleśnicy bądź też opisują one nasze miasto. Im właśnie będzie poświęcony ten wątek.
Pierwsza książka, która wpadła w moje ręce to „
Niektóre zdarzenia, myśli i uczucia doznane za granicą” Marii Wirtemberskiej. Kim była Maria Wirtemberska możemy sobie poczytać
tutaj.
Przejeżdżała ona przez Oleśnicę w lipcu 1816 roku po drodze do Szwajcarii, a co zobaczyła, to opisała.
Tutaj (pdf) można zapoznać się z fragmentem książki, który dotyczy Oleśnicy oraz zapoznać się z
analiząhistoryczno-topograficzną tekstu.
Kolejna książka, już współczesna, to kryminał Zofii Dąbrowskiej "
Tajemnica piastowskich orłów" wydana w 1970 roku przez Wydawnictwo Śląsk. W dużym skrócie: na Ziemiach Odzyskanych prowadzone jest śledztwo w sprawie niszczenia śladów piastowskiej przeszłości tych terenów - tytułowych piastowskich orłów. Giną orły, giną ludzie, milicja trzyma jednak rękę na pulsie

Książka rozpoczyna się w Oleśnicy, pierwszym morderstwem w pralni... Więcej szczegółów niebawem - mam remont w domu i nie mogę znaleźć książki
Następna książka, myślę, że powszechnie znana, to I cześć trylogii o Reynevanie z Bielawy - "
Narrenturm" - autorstwa Andrzeja Sapkowskiego [2002]. Ta książka także zaczyna się w Oleśnicy, ale wątkiem erotyczno-awanturniczym

Reynevan przyłapany in flagranti z piękną Adelą, żoną rycerza Gelfrada de Stercza, musi salwować się ucieczką przez zatłoczony oleśnicki rynek, a potem dalej, przez ogarnięty husytyzmem Śląsk.
Polecam wszystkim całą trylogię, warto!
Ostatnia, jak do tej pory, pozycja to także kryminał. "
Labirynt von Brauna" Rafała Dębskiego [2007]
Z wrodzonego lenistwa posłużę się opisem z okładki.
Oleśnica - powiatowe miasto niedaleko Wrocławia. Senna atmosfera, miejscowe koterie, układy. Jednak od pewnego czasu w niewyjaśnionych okolicznościach giną tu ludzie. Trwa cicha wojna. Wojna, która nigdy się nie skończyła, bowiem gdy milkną działa, do walki przystępują tajni agenci, służby specjalne, wszyscy, którzy chcieliby przejąć spadek po hitlerowskiej Rzeszy.
Komisarz Michał Wroński, policjant miejscowej komendy, trafia w sam środek tajemniczych wydarzeń. Odkrywa, że wiążą się one z poszukiwaniem tajnych dokumentów niemieckich fizyków. Chociaż nie jest typem filmowego gwiazdora, nie jest też tępym gliną z dowcipów i będzie musiał tego dowieść, wykazując się odwagą, inteligencją i uporem. Partia szachów z zawiązanymi oczami nastręcza mniej trudności niż prowadzona przez niego sprawa. Tym bardziej, że musi grać na kilku planszach jednocześnie, a przeciwnik zabiera mu cichaczem figury i pionki...
Jeśli znacie inne książki, w których przewija się Oleśnica - czekam na odzew!