Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest sob cze 03, 2023 11:56 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Często w czasie remontów mieszkań, kamienic przedwojennych lub prac ziemnych można odnaleźć fragmenty przedmiotów codziennego użytku z dawnej Oels, napisy, fragmenty gazet, opakowania itp. Warto takimi odkryciami się pochwalić. W dniu dzisiejszym w wykopach prowadzonych na ul. 3 Maja zauważyłem na hałdzie ziemi i w dole wykopu wiele porcelanowych fragmentów naczyń, butelki, kafle piecowe, nieznany mechanizm metalowy :?: Wszystko to pomału znika. Zastanawiam się czy przy takich pracach nie powinien uczestniczyć archeolog?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Tym razem prace ziemne prowadzone są w pobliżu "Biedronki" przy ul. Kilińskiego. Wykop przebiega wzdłuż muru obronnego do szkoły nr.2. W jednym miejscu rozkopano fundamenty nieistniejącego muru i przeprowadzono tam rury zdaje się elektrociepłowni. Prace te wykonywane były bardzo szybko i nie udało mi się sfotografować większego odcinka fundamentów muru a szkoda. W wykopie zauważyłem w pobliżu muru obronnego fundamenty "przybudówki" :?:. Fundamenty z cegły i otoczaków mogą świadczyć że była to może stara przybudówka. Więcej informacji powinien posiadać archeolog który przy takich pracach z pewnością był obecny.

Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Dawno, dawno temu, w drugiej lat 80, kiedy byłem jeszcze uczniem "dwójki" w ramach karnego czynu społecznego moja klasa wyrównywała teren fosy przed obecną Biedronką. Wstyd się przyznać, ale karę dostaliśmy za klasowe wybijanie małych szybek w oknach ruin starej fabryki obuwia :evil:
I pewnej soboty wraz z częścią rodziców wyrównywaliśmy przywożoną ciężarówkami ziemię. Pamiętam, że w ziemi znajdowaliśmy poniemieckie malutkie buteleczki po kosmetykach i jakieś metalowe drobiazgi (kluczyki, fragmenty mechanizmów).

ruzam pisze:
...nieznany mechanizm metalowy

ruzam, masz pomysł do czego mogłoby służyć to ustrojstwo?

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Mechanizm był niekompletny w dole jak i na hałdzie ziemi pełno było odłamków metalowych ale nie tylko. Nie doszukiwałbym się tu sensacji typu fragment samolotu lub mechanizm dużego zegara. Ja uważam że może był to zawór :?: Wodny :roll: za bardzo skomplikowany, może gazowy na widokówce widać latarnie na tej ulicy. http://olesnica.nienaltowski.net/Pokaz2 ... strasse_(1)_3_Maja.htm

Jeśli chodzi o ten wykop koło Biedronki to zastanawiam się czy rzeczywiście przekopano fundamenty muru obronnego. Miejsce pasuje idealnie. Cegła wygląda na wymiarową dla tej budowli. Natomiast sposób ułożenia cegły tego nie wiem :?:

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Prace ziemne nie ominęły ul. Młynarskiej a tam natrafiono na pozostałości po (wg. mapy z 1939r.) domu nr.3 Z ziemi wydobyto drobne odłamki porcelany oraz mały fragment z pieca kaflowego. Prace trwają.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Na Młynarskiej wykopy prowadzone są w kierunku ul. 3Maja. Na skrzyżowaniu tych ulic odkopano fundamenty domów które widać na widokówce z 1943r http://olesnica.nienaltowski.net/nowe_w ... s/1943.htm Podczas takich prac przekonałem się że można spotkać fragmenty ceramiki które w ziemi dobrze się zachowują. Ale najczęściej można spotkać cegły starych budowli.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Wszystkie "skorupy" pokazane na zdjęciach trafiły do Pana archeologa którego miałem okazje poznać przy okazji przebudowy fontann na ul. Młynarskiej. O takich znaleziskach najlepiej powiadomić osobę która dobrze sprawdzi stanowisko. Tym sposobem można ocalić od zniszczenia wiele pamiątek.
edward.druzylowski@wp.pl

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Na ul. Rzemieślniczej w pobliżu muru obronnego zauważyłem głęboki wykop. Z przejścia dla pieszych widać w dole i na hałdzie ziemi wiele odłamków porcelany, butelek, fragmenty glinianych garnców. Miejsce słabo zabezpieczone więc dzieci bawią się na terenie wykopu i roznoszą skorupy. Udało mi się z tego miejsca zrobić kilka zdjęć.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Wszystko wskazuje na to że rozpoczęto prace archeologiczne w pobliżu wieży i przedbramia Zamku w Oleśnicy. W stanowiskach (wykopach) są odkrycia - ceglane fragmenty nieznanej budowli i miejsca pod ścianą przedbramia wyłożone otoczakami. Ciekawe czy o tych pracach i o ewentualnych odkryciach z tych prac napiszą coś w gazetach ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Jest pierwsza informacja - i to jaka !!!
http://mojaolesnica.pl/article.php?id=197
Cytuj:
Przedstawione zostały plany badań, które mają min. ustalić jak głęboko sięgają fundamenty zamku.
Cytuj:
Przy okazji sprawdzony zostanie nieinwazyjną metodą dziedziniec zamku, ponieważ przypuszczalnie pod nim mogą znajdować się pozostałości kaplicy zamkowej.

Informacje z wyników badań oraz z przebiegu prac powinny na bieżąco znajdować się w mediach oleśnickich. To kolejne wielkie wydarzenie roku jeśli chodzi o historię Oleśnicy.
Cytuj:
Dokumentacja ma pomóc w zdobyciu dotacji na rewitalizację zamku, która maksymalnie może wynieść 20 milionów złotych.

O planach rewitalizacji zamku i staraniach Pana Kubackiego w uzyskaniu funduszy na ten cel było w oleśnickiej prasie. Pan Kubacki obejmując stanowisko dyrektora CKiW OHP zapewniał o współpracy z miastem. Zastanawiam się co tam robi z łopatą Pan burmistrz Bronś ? Wcześniej odmówił utworzenie placówki na zamku zasłaniając się wielkimi kosztami. Jednak informacja nad zdjęciem dobrze wróży na przyszłość.
Cytuj:
Jak podkreślił dyrektor Kubacki i burmistrz Bronś, ważnym aspektem będzie otwarcie w przyszłości obiektu dla ludzi. Jak powiedział dyrektor, istnieje szansa, że powstanie tam przynajmniej punkt muzealny.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

ruzam pisze:
Zastanawiam się co tam robi z łopatą Pan burmistrz Bronś ? Wcześniej odmówił utworzenie placówki na zamku zasłaniając się wielkimi kosztami.

To znak.
Znak, że wybory coraz bliżej :D Więc można się pokazać nawet w towarzystwie konserwatora.

www.janbrons.pl pisze:
Panie Burmistrzu Coraz ciaśniej robi się na ulicy Bocianiej. Samochodów wciąż przybywa i nie można wogóle zaparkować. Szczególnie odczuwalny brak miejsca parkingowego jest podczas nabożeństw w bazylice.Istniejący prostopadle do drogi mały (na kilka samochodów)parking już nie wystarcza dla mieszkańców. Rosną przy ulicy dzikie krzewy ich miejsce można śmiało zastąpić parkingiem pozdrawiam. [2009-05-19]

Niestety, kłody pod nogi w tym zakresie rzuca pod nogi konserwator zabytków. Sprawa jest bardzo trudna do realizacji.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Zmarły niedawno Pan Edward Kucyłyma z Zakładu Budownictwa Ogólnego i Inżynieryjnego wykonywał wiele prac związanych z "wykopkami" w Oleśnicy. Znajdywał przy tym wiele ciekawostek. Dwa miesiące temu byłem u Niego i obiecał mi zdjęcia różnych znalezisk (jakieś mury, ślady mostków itp.), w miejscach, w których o nich nie wspominano. Jak się okazało interesował się żywo historią. Podczas wizyty w firmie sfotografowałem trzy znaleziska. Nie wiadomo dlaczego w Oleśnicy znalazły się tablice wrocławskie. Czy to była reklama, czy filia?

Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]