Jeśli chodzi o kulturę, zabytki i imprezy ale i Centrum Brama Wrocławska oraz jednostkę organizacyjną odpowiedzialną za promocje miasta MOKiS to mam w tym temacie pewne doświadczenie którym powinienem się na forum podzielić. Dwa miesiące temu pisałem list kierowany do MOKiSu w sprawie sam nie wiem jak to nazwać. Pan Bronś nazywa to "mini muzeum" Pani dyrektor MOKiSu "wystawa czasowa" na stronie
http://bip.um.olesnica.pl/article/articleview/125/1/16/ "ekspozycja stała". W swoim liście wymieniłem ze
statusu MOKiSu zadania dotyczące szerzenia kultury i promocji miasta oraz cele i zadania jakie ma pełnić
Brama Wrocławska. Zwróciłem uwagę że stała ekspozycja wystawy nie nawiązuje do pełnej historii naszego miasta oraz nie odnosi się do wspólnej historii państw miast zaprzyjaźnionych. Pytałem również o możliwość zakupu na aukcjach nowych eksponatów w celu uzupełnienia i wzbogacenia wystawy. Jednocześnie dla lepszego wyjaśnienia sprawy podałem strony internetowe także tą dotyczącą powołania muzeum w Oleśnicy. List adresowałem do MOKiSu ale i również wysłałem do p. burmistrza. W odpowiedzi kilka cytatów:
" Wystawa, która wzbudza w Panu wątpliwości, przygotowana została przez fachowców z Muzeum Miejskiego Wrocławia"
"Wystawa "Ziemia Oleśnicka od epoki kamienia po wczesne średniowiecze" udostępniona będzie dla mieszkańców do 2010 roku."
"plany wystawiennicze są przygotowywane na okres 2 lat wprzód."
Odnośnie możliwości zakupu nowych eksponatów nie otrzymałem odpowiedzi. Na kolejny mój list również nie otrzymałem odpowiedzi. Za to wysłano mi zaproszenie na biesiadę na dziedzińcu zamku z którego nie skorzystałem. Jeśli chodzi o promocje miasta to można stwierdzić tak "jest mini muzeum jest mini promocja miasta"