Historia Oleśnicy

Forum pasjonatów historii Oleśnicy
Dzisiaj jest pt wrz 22, 2023 6:16 pm

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Święta coraz bliżej, więc tradycyjnie "karteczki". Na Forum musi być historycznie, dlatego kolaż z obrazem Fryderyka Lochnera 1605 r. z ambony kościoła św. Jana Apostoła.

Obrazek
Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Bardzo fajne widokówki :)

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Obrazek Obrazek Obrazek

W narożu skrzydła wschodniego pod rynną umieszczono kamienną ozdobę - twarz, na którą mało osób zwraca uwagą. Nie wiem kiedy kamienna ozdoba pojawiła się w narożu i czyja to może być podobizna ( Karola ) z brodą i z wąsami ?.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Zamek w Oleśnicy. Jak na razie jedne z pierwszych zdjęć 360' odnalezione w sieci pokazujące nasz zabytek.

http://www.360cities.net/image/zamek-ol ... 25.14,69.6

Rynek w Oleśnicy, widok od strony ul. Traugutta.

http://panoramy360.larido.pl/v3/vr_olesnica1/index.html

Profesjonalnie wykonana panorama z filmem promocyjnym. Właśnie w m. in. w takiej postaci, dzięki takim zdjęciom sferycznym w doskonały sposób można wirtualnie zwiedzać, promować miasto i nasze zabytki - o tym kilkakrotnie na forum wspominałem.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Awatar użytkownika

To jest COŚ !! Miło na forum zajrzeć... i zobaczyć co nowego.. :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum
Awatar użytkownika

Ile to można stracić instalując plug-iny blokujące reklamy :D

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Model wykonany przez Oleśnicki Klub Modelarski na wystawie w Galerii 56 i można powiedzieć jego wzór z czerwcowego pokazu Bractwa Rycerskiego Śląska

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f7919.html

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Otrzymałem propozycję przyjazdu jednego z bractw kurkowych z armatką podobną do wyżej przedstawionej i oddania salutu z okazji 500 lecia bractwa oleśnickiego. Podziękowałem za dobre chęci. Chociaż na Dni Oleśnicy, zwane już podobno Dniami Miasta, można by strzelić z czegoś ku chwale. Jeszcze 15 lat temu uczniowie naszego technikum mogliby taką armatkę wykonać w ramach pracy dyplomowej (była odlewnia, stolarnia... dobrzy nauczyciele zawodu. Gdzie te czasy.).

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Przemilczano wspaniałe odkrycie, którym można się szczycić nawet poza granicami kraju, niemal "dotykalnej" książęcej historii naszego miasta. Nie dziwi również że nie korzysta się z wiekowych tradycji miejskich.
----------
Przeglądałem zdjęcia z tablic, które były i pojawiły się ponownie na aukcji internetowej eBay. Były omawiane na Forum, ale jak to się stało że nie zwróciliśmy uwagi na zdjęcie z poprzestawianymi lwami na pomniku nagrobnym, tumbie K. J. Podiebradów ?

Obrazek

Obrazek

http://www.olesnica.org/Zagadka_tumba.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Ktoś to jednak zauważył...
http://olesnica.nienaltowski.net/Zagadka_tumba.htm

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Na jednym forum krajoznawczym zauważyłem cały tekst o "proboszczówce" przepisany z mojej strony dosłownie. Sprawdzałem dalej - jest opis Bramy wrocławskiej, a dołączone zdjęcia dotyczą jakiegoś kościoła. Sprawdzałem dalej po linkach i natknąłem się na http://www.polskaniezwykla.pl/attrimages/7063.html
kliknąć górne zdjęcie - niezwykle rozrósł się nam b. kościól Zbawiciela.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Na górnym zdjęciu http://www.polskaniezwykla.pl/attrimages/7063.html nie tylko rozrósł się nam kościół Zbawiciela ale pojawił się nam w Oleśnicy nowy pomnik który stoi przed kościołem :)

Kościół Zbawiciela posiada wspaniały późnobarokowy ołtarz z bogatą rzeźbioną dekoracją, rzeźbą Chrystusa Zbawiciela. Ołtarz ambonowy wykonany z drewna. Jest to zabytek, który w tym temacie wspominam dlatego że tak samo jak jest piękny, tak samo trudny do fotografowania. Wykonanie zdjęcia "czytelnego" pokazującego wyraźnie szczegóły i piękno rzeźb to wielkie wyzwanie dla fotografującego. Ołtarz jest bardzo ciemny, za nim znajdują się po obu stronach wielkie okna przez które wpada ostre światło słoneczne. Ściany pomalowane na jasno żółte, na dodatek doświetlenie lampą raczej niemożliwe ze względu na grubą warstwę lakieru ? (niepożądany efekt). Byłem tam krótko, zupełnie nieprzygotowany (bez statywu), więc nie mam najlepszych zdjęć. Gdyby w Oleśnicy istniało koło fotograficzne i organizowane byłyby sesje zdjęciowe w zabytkach mało dostępnych do zwiedzania, oglądalibyśmy wspaniałe zdjęcia które trafiałyby do przewodników i folderów reklamowych.

Ołtarz wykonany ok. 1734 r. wiadomo kto jest autorem ? z jakiego drewna został wykonany ? istnieją w naszym rejonie jeszcze inne ołtarze z amboną ?

Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Dyrektor Forum

Zdjęcia pokazują piękno ołtarza i kunszt dawnych rzemieślników. Przyjemnie popatrzeć. Ten ołtarz i cały kościół zasługują na promocję i oddzielne wydawnictwo. Jest mało znany. Jak wcześniej napisałem, posadzili dookoła kościoła drzewka. Już za 2-3 lata nie będzie można zrobić całościowego zdjęcia. Na terenie parceli kościoła i obok, wstawili słupki do wieszania bielizny. Czy takie słupki wstawiliby obok kościoła katolickiego? Chyba nawet nie zapytali. Tak jak UM nie zapytał czy można wywiercić dziury i powieścić pełną błędów tablicę informacyjną na Kościele NMP (który na na zdjęciu na stronie UM "promotorzy" podpisali jako św. Jerzego). Szlag człowieka trafia jak się to wszystko widzi.

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Podczas zwiedzania pytano księdza o organy znajdujące się przed wojną na chórze muzycznym. Ksiądz z tego kościoła przypomina sobie niewielkie elementy (piszczałki) które pozostały po instrumencie na chórze krótko po wojnie. Zdemontowano organy niefachowo, w pośpiechu ?. Wygląda na to że instrument wywieziono jako łup wojenny, może mogli go w pośpiechu zdemontować Niemcy i ukryć gdzieś w podziemnym pomieszczeniu, lub wywieźli szabrownicy ?

http://img213.imageshack.us/i/dsc02324t.jpg/

Obrazek Obrazek
Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:

Marekn napisał:
Cytuj:
Na terenie parceli kościoła i obok, wstawili słupki do wieszania bielizny. Czy takie słupki wstawiliby obok kościoła katolickiego? Chyba nawet nie zapytali. Tak jak UM nie zapytał czy można wywiercić dziury i powieścić pełną błędów tablicę informacyjną na Kościele NMP (który na na zdjęciu na stronie UM "promotorzy" podpisali jako św. Jerzego).

W otoczeniu kościoła znajdują się nie tylko słupki do wieszania bielizny, pod wieżyczką jest piaskownica, a w tylnej części kościoła (za przybudówką) stoi kontener na śmieci z pobliskiego budynku (nieosłonięty). Kiedy planowano ścieżki dla pieszych, obiecywano że otoczenie zabytku wypięknieje.

Kościół NMP wygląda na zadbany w ubiegłym roku przeprowadzany był remont dachu. Inna sytuacja panuje w części nieużywanej b. kościół św. Jerzego jest zrujnowany i obecnie stał się meliną. Podobno trafił na fatalnego gospodarza którym jest MOKiS Oleśnica - "jaki pan taki kram" (zwiedzania tam nie było)

Otoczenie i tego zabytku jest "nieciekawe". Na pewną sprawę należy zwrócić uwagę. Wiele się mówi o pomnikach które chcą albo niepotrzebnie przenosić lub czekać aż się coś rozleci. Mam kolejne pytanie na Forum. Co przedstawia nowoczesne dzieło i kto jest autorem, kiedy postawiono "dzieło" w pobliżu zabytku do którego nie pasuje ?. Chodzi o potocznie nazywane "rdzewiejące szafy" które służą za miejski szalet.

Obrazek Obrazek Obrazek

Zgłoś ten post
Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz. [letni]